televisie

door Nico Scheepmaker 1


[…]

DE ZONDAG WERD BEPAALD door de opvoering (met Rudolf Schock 2 in de hoofdrol, altijd goed) van de onvolprezen Zigeunerbaron 3. Mooi allemaal. Op de andere zender vernam ik voor het eerst van mijn leven dat Karl May (als voorloper van Jean Genet 4 en Theo Kars 5) in zijn jonge jaren vele malen in de gevangenis is beland wegens diefstal, roof en al dat soort dingen. De Duitse televisie had een reconstructie gemaakt van een later proces, inclusief de flashbacks, waardoor het helaas een soort aflevering van Swiebertje 6 was geworden Onthullend was een en ander wel, niet alleen over de levenswandel van Karl May, maar ook over de Old-Shatterhandgeest die al te vaak nog vaardig wordt over Duitse televisiemakers 7.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 12 juni 1967.
Exact hetzelfde artikel verscheen op dezelfde dag in de Leeuwarder Courant, maar dan onder de titel „Kijk en luister - VPRO kwam nog met een volwaardg programma”
[2]Rudolf Schock (* 4 september 1915 , † 13 november 1986), Duitse tenor, opera- en operettezanger.
[3]Der Zigeunerbaron” is een operette van Johann Strauss jr. (* 25 oktober 1825 , † 3 juni 1899).
[4]Jean Genet (* 19 december 1910 , † 15 april 1986), Frans schrijver die o.a. wegens diefstal, landlopen, homoseksualiteit, prostitutie en smokkelen heel veel tijd doorbracht in gevangenissen her en der in Europa.
[5]Theo Kars (* 22 maart 1940 , † 10 november 2015), Nederlands schrijver, die de Rijkspostspaarbank oplichtte voor een aanzienlijk bedrag, waarvoor hij 24 maanden in de gevangenis belandde. Vóór zijn detentie richtte hij van het gestolen geld het literair tijdschrift Tegenstroom op.
[6]Swiebertje, Nederlandse televisieserie uit de jaren ’60 en ’70 naar de boeken van John Henri uit den Boogaard over de wederwaardigheden van de landloper Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer (* 28 augustus 1921 , † 22 september 2005).
[7]Deze mini-recensie gaat over de uitzending „Vrijspraak voor Old Shatterhand” (Duits: „Freispruch für Old Shatterhand”), een wat wij tegenwoordig docudrama noemen van documentairemaker Hellmuth Kotschenreuther. Zie ook het artikel van Joh. G. C. Kooiman.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website