Amsterdam 22 Oct. 1944
Dear Leonie,


            Zou je me een reuze genoegen willen doen en de plaat van Bob Crosby : The big noise of W. (hoe spel je dien naam) nog eens willen draaien? Of is het niet 1 mogelijk dat je met die plaat je programma eindigt, zoals de B.B.C. deed in haar uitzending : Rhythm on records (8u. v.m.)
            Overigens val je me hard tegen. Ik had gedacht dat je genoeg haar op je tanden zou hebben om je vier uitzendingen per week te handhaven. Maar niets hoor, jullie laten je door die vreeeeeselijke omroepers (wat een rotgeluiden om met Cor Ruys te spreken) verdringen. Als ik Hilversummer was, zou ik alleen 2 om die kerels bij de ommezwaai een blauwe boon door hun ribben te kunnen jagen, partisaan worden. En dan die moffische marsmuziek, die aan hun cacophonie van geluiden voorafgaat. Het geheel maakt mij nog hypochondrischer dan ik al ben, nu ik mijn onvolprezen G.F.P., A.E.F. of H.S. niet meer kan beluisteren. Leonie, je zult 3 toch met mij eens zijn, dat je beter Idahoe, Room 504 (1941), Deep in the hart 4 of Texas, Darling, etc. kunt horen dan die vervloekte boem-tsjing muziek.
            Ueberhaupt, kunnen jullie Gillers geen compromis sluiten met den socialen held Blokzijl, zodat jullie gedurende de weekdagen van twee uur af het heft (in dit geval de microfoon) bij de Omroep in handen krijgt? Ja Gillette, dan swing and sweet. Ook Fred Heartley en Vic Silvester moeten hun kans krijgen. MelodieŽn uit Sneeuwwitje, Gulliver, Pinokkio wil ik als Gilclublid horen, Ik k...... van die herhalingen van Karsemeyer en Ans Heidendaal. Hoe denk je over Engelse en Amerikaanse revueliedjes uit de jaren 1920-1935 ? Ook een punt van het programma, isn't it? Waarom hoor ik Geraldo, Joe Loss en Stafan Coprelli (s.v.p. een plaatje van hem volgende keer) nooit in je uitzendingen? Kunnen jullie vriendjes, de Herrenvolkers, bovengenoemde bandleaders niet door een gewaagde stoottroepactie met ŤŤn van hun beroemde geheime wapens, de V8 bijv., achter hun linies krijgen? De stemming bij hen kan dan veel beter worden, hetgeen zij hard nodig hebben. Nu wij ons toch op politiek terrein wagen, kun je mij het volgende verklaren ? Maxie beweert dat onze Germaanse broeders helemaal geen last ondervinden van de spoorwegstaking. Maar waarom leggen zij dan beslag op alle vervoermiddelen? M.i. moet alles voor hen gesmeerd gaan, ook zonder onze auto's, handkarren, wagens en fietsen. Kun je me dit in een volgende uitzending op een waarlijk geestige wijze (maar dan ook werkelijk geestig, want dat ben je helaas ! - niet altijd (laat jij je dat zeggen?)) aan het verstand brengen ?
            Nu Leonie, genoeg voor deze keer. Je weet wat ik van je verwacht. Stel mij niet te leur.
            Swing it gal !


Yours faithfully,


Een hypochondrische onderduiker.
[1]Het woord "niet" is met pen doorgestreept.
[2]Na het woord "alleen" is met pen "al" toegevoegd.
[3]Na het woord "zult" is met pen "Ďt" toegevoegd.
[4]Het woord "hart" is met pen verbeterd in "heart".