Opinie

Winnetou • Kan anno 2022 echt niet


J. H. M. Ranzijn 1

Onlangs herlas ik werk van Karl May. Na drie delen had ik er schoon genoeg van. Old Shatterhand is Winnetou (‘de ideale mens’, aldus filosoof Ger Groot) in alle opzichten de baas. Wat er over bediende Bob aan het papier wordt toevertrouwd is te gek voor woorden. De filosoof leidt ons op dwaalwegen met wat begrippen als ‘christendom’, ‘humanisme’ of ‘literatuur’ inhouden of zouden moeten inhouden.
MeulenhoffBoekerij en Ravensburger Verlag brengen ons op het juiste spoor. Alle respect voor uitgevers die beseffen dat je dit anno 2022 niet meer kunt verkopen!


[1]In: NRC Handelsblad, 5 september 2022.
Ingezonden brief van de heer of mevrouw Ranzijn uit Egmond aan den Hoef, die de boeken herlezen heeft; hij of zij heeft ze dus blijkbaar al eerder gelezen en al die tijd zijn of haar mond gehouden over deze verschrikkelijke, „racistische”, „kolonialistische” en „cultuur-toeëigenende” boeken!
De heer of mevrouw Ranzijn behoort inmiddels dus overduidelijk tot het „woke” kamp: en dat kamp bestaat volgens een door het blad Stern onder 33.631 respondenten gehouden online enquête uit zegge en schrijve drie procent van de (Duitse) bevolking die de overgrote meerderheid van de bevolking terroriseert door haar haar plezier af te willen nemen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website