Wild West bij onze oosterburen

Duitse bleekgezichten vinden ban op Winnetou ‘belachelijk’


Rob Savelberg 1

BAD SEGEBERG - Met tomahawks, speren en geweren vecht Winnetou bij de beroemde Karl May-Spiele zij aan zij met ‘bleekgezicht’ Old Shatterhand. Als vanouds gaat het tegen gemene cowboys en oliebaronnen in het Wilde Westen. Voor het publiek blijft de bedreigde indiaan echter de vredestichtende held. „Die ban op zijn boeken en films op tv is belachelijk.”


Op een zonovergoten nazomerdag drommen duizenden Duitse dagjesmensen samen in een amfitheater. Beneden, op de brede bühne tussen de rotsen, overvallen schurken een saloon, waar de bezopen Ier Paddy de schietgrage bandieten met whisky probeert af te leiden. Plots vliegt een adelaar vlak over de hoofden van het verbaasde publiek. De boeven verkondigen een plan om de verschillende indianenstammen tegen elkaar op te zetten. Een opperhoofd van de vijandige stam zegt onheilspellend: „Geen blanke kan een vriend van een roodhuid zijn.”

Plezier

„Jong en oud komen hier, hebben samen plezier. De avonturen van Karl May worden sinds 1890 in Duitsland graag gelezen. In de jaren zestig waren er al beroemde films. In het openluchttheater beleven we nu de meest succesvolle tijd in onze geschiedenis – met vierhonderdduizend bezoekers per seizoen”, vertelt Michael Stamp op de tribune.

Hier in Bad Segeberg komen generaties Duitsers bijeen, en ze brengen indianentooien en klapperpistolen mee. Ademloos kijken duizenden kinderen op houten banken naar het spektakel op de bühne. Ook hun ouders, eveneens vaak verkleed, vermaken zich kostelijk. Een heerlijk dagje uit: met een tijdmachine naar de prairie en de pueblo’s van de indianenstammen.

„Dit is de Kalkberg, een van de hoogste heuvels in het vlakke noorden. Een berg van 91 meter valt op. Het is eeuwenlang een steengroeve geweest. Hier ontstond een enorme krater en sinds 1952 vinden hier onze Wild West avonturen plaats”, legt de met cowboyhoed getooide zegsman Stamp uit. De bouw van het theaterterrein begon al in de jaren dertig.© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

Maar de toekomst van Winnetou, het geliefde opperhoofd der Apaches, staat onder druk. Uitgeverij Ravensburger bande het boek uit de collectie en de publieke zender ARD stopt met de films 2. De verhalen zouden volgens linkse critici „racistisch, kolonialistisch en vol clichés” zijn.

Onzin

„Volslagen onzin”, sneert Marcus Exner die met zijn gezin uit München te gast is. „Dit is geen cultureel kolonialisme, dit is een compleet fictief verhaal. Karl May was nooit in het Wilde Westen. Hij kwam uit Dresden. Daar heeft hij alles bedacht. Dat is niet verwerpelijk.”

Op het toneel dragen de cowboys en indianen prachtige kostuums. Spectaculaire scenes te paard, waarbij de acteurs in galop kriskras door het publiek rennen, zijn een sensatie. „Voor mij een kinderdroom”, geeft toneelspeelster Sila Sahin (36) toe. „Ik vertolkte een hoofdrol als dochter van een stamhoofd. Het publiek is tof. Bij zon, wind en regen, dat maakt niet uit.” Winnetou blijkt in zijn dialogen een vredestichter te zijn: „Geen gevaar is groter dan de haat die uit mensen wilde dieren maakt.” Maar dan wordt Navajo-opperhoofd Grote Donder met een pijl gedood. Het plan van de oliebaron en zijn kwade stiefbroer lijkt te lukken.Michael Stamp
© TELEGRAAF[1]In: De Telegraaf, 3 september 2022.
[2]Ravensburger Verlag, vooral bekend van spelletjes en puzzels, heeft zegge en schrijve twee boekjes en een puzzel uitgebracht naar aanleiding van de film „Der junge Häuptling Winnetou”, die op 11 augustus 2022 in première ging.
De boeken die Karl May zelf heeft geschreven, worden al meer dan honderd jaar uitgegeven door de Karl-May-Verlag te Bamberg en Radebeul en die uitgeverij is gelukkig niet van plan om ermee te stoppen!
In Nederland verzorgde Meulenhoff Boekerij voor veel geld de print on demand-herdrukken en de e-books van de bekende Karl May Pockets uit de jaren ’60 en, niet gehinderd door enige kennis van zaken, verklaarde deze uitgeverij „de Winnetou-boeken” uit het assortiment te schrappen. Bij bol.com en amazon.nl konden de mensen die de behoefte hadden om zestien euro per deel uit te geven ze tot eind augustus nog steeds bestellen, maar begin september lijken de „woke”-terroristen hun zin te krijgen. Niet helemaal duidelijk wordt wát deze uitgever verstaat onder „de Winnetou-boeken”. Zijn dat de vijf pockets met de naam Winnetou in de titel („Winnetou, het grote opperhoofd”, „Winnetou en de goudzoekers”, „Winnetou bij de bedoeïenen”, „De dood van Winnetou” en „De boodschap van Winnetou”), zijn het de drie delen die in Duitsland zijn verschenen onder de titel „Winnetou I” , „Winnetou II” en „Winnetou III” (bij ons: „Winnetou, het grote opperhoofd”, „Old Shatterhand”, de eerste helft van „De Zwarte Mustang” en de tweede helft van „De dood van Winnetou”), zijn het de Prisma-delen 1 t/m 13, zijn het alle vijftig als Karl May Pockets verschenen delen of zijn het meteen maar alle boeken van Karl May?
De ARD (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland, het eerste Duitse publieke tv-net) heeft de uitzendrechten van de zeventien grote verfilmingen naar Karl May sinds 2020 niet meer in haar bezit; sindsdien heeft het tweede Duitse publieke tv-net, het ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), deze rechten in z’n bezit en deze zender heeft tijdens de „woke” lastercampagne al laten weten de films (voorlopig?) gewoon uit te blijven zenden.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website