In Duitsland woedt een discussie over boeken van schrijver Karl May.

‘Laat kinderen toch gewoon Winnetou lezen’

‘Discussie over boeken Winnetou overdreven’


Marcel Looden 1

MÖHLENWARF   In Duitsland woedt een discussie over de Winnetou-boeken. Moeten ze verboden worden, of niet? Dagblad van het Noorden peilde de mening bij enkele bewoners van de grensstreek.



Acteur Pierre Brice 2 is de beroemdste vertolker van Winnetou   Foto: Archief DVHN 3

Winnetou en Old Shatterhand. Dé helden uit de boeken van de Duitse schrijver Karl May. Generaties kinderen groeiden ermee op en doen dat misschien nog wel.

Onder vuur 4

Maar Winnetou ligt onder vuur. Twee nieuwe boeken over het opperhoofd der Apachen zijn door de uitgever uit de handel genomen. Dit na beschuldigingen van verschillende kanten; de boeken zouden racistische stereotypen bevatten en er zou sprake zijn van culturele toe-eigening.
Op een parkeerplaats in Möhlenwarf, een klein dorpje nabij de stad Weener, schudt Heiner Donker het hoofd. „Enorm overdreven en opgeblazen, die ophef zegt hij. „Binnenkort kan helemaal niets meer.”

Belangrijkere zaken 5

Hij is 51 jaar, woont in Weener en las als kind de boeken van Karl May. „Ik vond ze prachtig. Laat de kinderen van nu ze toch ook gewoon lezen. Volgens mij zijn er momenteel belangrijkere zaken in de wereld dan je druk maken over de boeken van Winnetou.”
In het grensdorp Bunde wandelt de 73-jarige Theo Drecker op straat. Hij zegt als kind de boeken van Karl May verslonden te hebben. „Ik had ze allemaal. Volgens mij moeten kinderen van nu ze gewoon kunnen lezen. Het is vooral belangrijk dát ze lezen. Ze krijgen via computers en andere moderne apparatuur allerlei informatie binnen. Maar informatie krijgen via een boek is veel beter.”

Geen probleem 6

Even verderop, op de parkeerplaats bij de supermarkt, geeft Silvia Sonnenberg haar boodschappen een plekje in haar auto. Ze is 40 jaar en moeder van een dochter. „Karl May las ik niet als kind, dat zijn meer jongensboeken. Maar ik ken ze natuurlijk wel. En ik vind niet dat ze verboden moeten worden. Ik vind de discussie eerlijk gezegd wat overdreven. Mijn dochter leest ze niet, maar als ze dat zou willen, zou dat geen probleem zijn.”
Vast en zeker zijn er in het grensgebied ook mensen die wel af willen van de Winnetou-boeken. Op deze ochtend worden ze echter niet gevonden. De ondervraagden omarmen de boekenheld.

Weinig vraag 7

Te oordelen naar de reactie van de woordvoerder van boekhandel Schuster in de stad Leer valt het met het aantal Winnetou-fans overigens wel mee in de grensstreek. „Wij verkopen al enkele jaren geen boeken van Karl May meer, omdat de vraag ernaar klein is”, zegt zij. „De boeken die nu uit de handel zijn genomen, hadden we dus sowieso niet besteld.”


[1]In: Dagblad van het Noorden, 27 augustus 2022.
[2]Pierre Brice (artiestennaam van Pierre Louis Baron le Bris, * 6 februari 1929 , † 6 juni 2015) was een Frans acteur, die in maar liefst elf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60 de rol van Winnetou speelde: „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Unter Geiern” (1964), „Der Ölprinz” (1965), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Old Surehand, 1. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966), „Winnetou und sein Freund Old Firehand” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968). Voorts speelde hij nogmaals de rol van Winnetou in de tv-series „Mein Freund Winnetou” (1980) en „Winnetous Rückkehr (1998) en trad hij een aantal malen op als gastacteur (uiteraard eveneens in de rol van Winnetou) bij de Karl-May-Spiele van Elspe en Bad Segeberg.
[3]Deze foto met bijbehorend onderschrift staat wel op de webversie van het artikel, maar niet in de papieren krant.
[4]Dit paragraafkopje staat wel op de webversie van het artikel, maar niet in de papieren krant.
[5]Dit paragraafkopje staat wel op de webversie van het artikel, maar niet in de papieren krant.
[6]Dit paragraafkopje staat wel op de webversie van het artikel, maar niet in de papieren krant.
[7]Dit paragraafkopje staat wel op de webversie van het artikel, maar niet in de papieren krant.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website