Exit Winnetou; woke het grootste gevaar sinds KKK

Johan Damen 1Pierre Brice speelt Winnetou (r) en Jochen Bludau Old Shatterhand zoals verfilmd
in 1981 in de Duitse film Winnetou - Der Schatz im Silbersee 2. © Getty Images

De boeken over Winnetou en Old Shatterhand worden uit de handel genomen. ‘Activisten zetten op sociale media grote vraagtekens bij de stereotypen die in de publicaties naar voren komen’. Nu was Winnetou een held, slimmer dan de rest, hij zorgde voor verbroedering tussen de volkeren en kwam op voor de zwakkeren. Tja, zo’n voorbeeld kunnen we natuurlijk niet hebben voor onze kinderen. Of zouden de activisten de hebzuchtige blanken bedoelen die achter het goud van de indianen aan zaten? Ik heb steeds meer het vermoeden dat die hele woke-beweging uit de hoek van extreem rechts komt. Ze proberen iedereen in hokjes te plaatsen en zoveel mogelijk tegenstellingen in de maatschappij te creëren. De woke beweging is het grootste gevaar voor de multiculturele samenleving sinds de KKK. Nu gebruiken ze echter geen brandende kruizen, maar de sociale media om angst en haat te zaaien. Wat wordt het volgende wat ze gaan verbieden? Blanke Nederlanders die saté maken? Interraciale huwelijken? Het wordt tijd dat de mens weer een beetje normaal gaat doen, wat maakt het mij uit dat een blanke vrouw dreadlocks draagt, dat een Jamaicaan gaat bobsleeën, of dat een Amsterdammer Oant Moarn zegt.


[1]Ingezonden brief in het Eindhovens Dagblad, 26 augustus 2022.
[2]De film „Der Schatz im Silbersee” dateert uit 1962, met de Amerikaanse acteur Lex Barker (voluit: Alexander Chrichlow Barker Jr., * 8 mei 1919 , † 11 mei 1973) als Old Shatterhand aan de zijde van de Fransman Pierre Brice (artiestennaam van Pierre Louis Baron le Bris, * 6 februari 1929 , † 6 juni 2015), die de rol van Winnetou op zich nam.
Wat wij hier zien, is een scène uit het toneelstuk „Der Schatz im Silbersee” in Elspe, 1981, waarin „Winnetou” dus negentien jaar ouder was dan in de gelijknamige film.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website