Verkoop van Winnetou-boeken wordt stopgezet wegens racistische inhoud

mtm (bron: Algemeen Dagblad) 1Winnetou: bol van de stereotypen.   Foto: rr

In Nederland worden de boeken over Winnetou uit de rekken gehaald, zo meldt Algemeen Dagblad. De Nederlandse uitgeverij Meulenhoff Boekerij volgt daarmee het voorbeeld van de Duitse branchegenoot Ravensburger Verlag 2. Die besloot om enkele Winnetou-boeken uit het aanbod te halen “wegens de racistische stereotypen” in de boeken.

Winnetou werd bedacht door Karl May, een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. De fictieve held, een opperhoofd van indianenstam Apachen, maakte zijn debuut in 1875 en later volgden er vele avonturenromans, kinderboeken en verfilmingen.

Winnetou werd bedacht door Karl May, een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. De fictieve held, een opperhoofd van indianenstam Apachen, maakte zijn debuut in 1875 en later volgden er vele avonturenromans, kinderboeken en verfilmingen. Uitgever Ravensburger Verlag heeft twee nieuwe kinderboeken, een puzzel en een stickerboek over Winnetou uit het aanbod gehaald. Volgens de uitgever zijn de boekhandels gestopt met het bestellen van de boeken en zijn ze van Amazon gehaald omdat er te veel negatieve reacties op kwamen op sociale media. De boeken zouden bol staan van de racistische stereotypen en culturele toe-eigening. Er kwam zo veel kritiek dat Ravensburger er nu zelfs openlijk aan twijfelt of er in de toekomst nog nieuwe Winnetou-boeken gepubliceerd kunnen worden 3. Clemens Meier, topman van Ravensburger Verlag, verklaarde dat de boeken “een geromantiseerd beeld met veel clichés’ vertoonden. ‘Het was nooit onze bedoeling om de gevoelens van anderen te kwetsen’, aldus Meier. ‘Onze redacteuren houden zich intensief bezig met onderwerpen als diversiteit en culturele toe-eigening.’

Meulenhoff Boekerij, een van de grootste uitgeverijen van Nederland, volgt het Duitse voorbeeld en stopt onmiddellijk met de verkoop van Winnetou-boeken. ‘We volgen de Duitse lijn en zetten de verkoop stop’, luidt het in een reactie aan het Algemeen Dagblad. Meer toelichting werd niet gegeven.


[1]In: De Standaard, 25 augustus 2022.
Hetzelfde artikel was, zij het in wat andere bewoordingen en iets beknopter, al op 24 augustus 2022 in Het Nieuwsblad verschenen.
[2]Dat klopt niet helemaal. Ravensburger heeft het vuurtje aangewakkerd door toe te geven aan het gezeur van een handjevol „woke” wezens: deze uitgeverij besloot twee boekjes over de film „Der junge Häuptling Winnetou” van de markt te halen. Meulenhoff Boekerij, die voor veel geld de print on demand-herdrukken en de e-books van de bekende Karl May Pockets uit de jaren ’60 verzorgde, verklaarde, niet gehinderd door enige kennis van zaken, „de Winnetou-boeken” uit het assortiment te schrappen. Bij bol.com en amazon.nl kunnen de mensen die de behoefte hebben om zestien euro per deel uit te geven ze (voorlopig) nog steeds bestellen (stand: 27 augustus 2022). Niet helemaal duidelijk wordt wát deze uitgever verstaat onder „de Winnetou-boeken”. Zijn dat de vijf pockets met de naam Winnetou in de titel („Winnetou, het grote opperhoofd”, „Winnetou en de goudzoekers”, „Winnetou bij de bedoeïenen”, „De dood van Winnetou” en „De boodschap van Winnetou”), zijn het de drie delen die in Duitsland zijn verschenen onder de titel „Winnetou I” , „Winnetou II” en „Winnetou III” (bij ons: „Winnetou, het grote opperhoofd”, „Old Shatterhand”, de eerste helft van „De Zwarte Mustang” en de tweede helft van „De dood van Winnetou”), zijn het de Prisma-delen 1 t/m 13, zijn het alle vijftig als Karl May Pockets verschenen delen of zijn het meteen maar alle boeken van Karl May?
[3]Het is natuurlijk niet aan Ravensburger Verlag om dat te beslissen. Deze uitgeverij, die vooral bekend is van spelletjes en puzzels, heeft zegge en schrijve twee boekjes en een puzzel uitgebracht naar aanleiding van de film „Der junge Häuptling Winnetou”, die op 11 augustus 2022 in première ging. En dus is het niet meer dan logisch dat De Standaard bij dit artikel een foto plaatst uit de RTL-verfilming van „Winnetou I” uit 2016 🤪
De boeken die Karl May zelf heeft geschreven, worden al meer dan honderd jaar uitgegeven door de Karl-May-Verlag te Bamberg en Radebeul en die uitgeverij is gelukkig niet van plan om ermee te stoppen!Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website