Nieuws: Meulenhoff Boekerij cancelt Winnetou, uitgeverij IJzer niet

Coen Peppelenbos 1Piere Brice als Winnetou, Karl-May-Festspiele Elspe © Elke Wetzig

Karl May schreef meer dan een eeuw geleden over Winnetou en Old Shatterhand. Nadat er in Duitsland geklaagd was over de stereotypen in de verfilming zette de Duitse uitgeverij 2 de verkoop van de boeken stop. Meulenhoff Boekerij bracht die boeken in Nederland uit 3 en is ook per direct gestopt met de verkoop van de boeken, meldt het AD.

Uitgeverij IJzer die een mooie gebonden uitgave op de markt bracht, blijft de titel voeren. Op de site wordt het werk van May geprezen:

“Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen. Het thema, dat in het licht van onderdrukking en uitroeiing van diverse volksstammen in onze tijd nog steeds actueel is, wordt door May consequent uitgewerkt en doorgevoerd.”

Volgens een ander bericht van het AD zou ook Bol.com gestopt zijn met de doorverkoop, maar dat blijkt nog niet in de praktijk.


[1]Op: Tzum.com. Literair weblog, 25 augustus 2022.
[2]Als het gaat om boeken van Karl May is de Karl-May-Verlag (in Radebeul, later Bamberg, tegenwoordig Bamberg en Radebeul) al sinds 1913 uitgeverij. En die gaat gewoon door het uitgeven van de 96 Gesammelte Werke en allerlei secundaire literatuur. In het artikel op Tzum.com wordt uitgeverij Ravensburger bedoeld, die in het kielzog van de film „Der junge Häuptling Winnetou” twee boekjes en een puzzel uitbracht. Welnu: die twee boekjes van Ravensburger worden onder dreiging van linkse activisten uit de handel genomen. Over de puzzel wordt overigens niets gezegd, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat ook die niet aan de vlijmscherpe censuur van de „woke” wezens is ontsnapt.
[3]Meulenhoff Boekerij bracht niet die boeken (van Ravensburger) uit, maar verzorgde tegen ruime betaling hunner bemoeiingen print on demand-herdrukken en e-boeken van de indertijd zeer populaire Karl May Pockets van Uitgeverij Het Spectrum.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website