Winnetou gecanceld in Duitsland:

uitgeverij neemt boeken uit de handel na heisa


KVE 1
Jean-Marc Birkholz 2 (rechts) als Winnetou en Kai Noll 3 als Old Shatterhand in 2015 © EPA/AFP

Ravensburger Verlag heeft aangekondigd dat het twee nieuwe Winnetou-kinderboeken intrekt na beschuldigingen van racisme en culturele toe-eigening. De toonaangevende Duitse uitgeverij bekijkt naar eigen zeggen ook of er in de toekomst nog wel andere Winnetou-boeken kunnen gepubliceerd worden. Inmiddels laait de discussie hierover hoog op in Duitsland.

Winnetou is een populair personage uit de verhalen van Karl May, waarbij de indiaan het opperhoofd is van de Apachen. De fictieve held maakte in 1875 voor het eerst zijn opwachting, maar dreigt nu gecanceld te worden.

Ravensburger Verlag haalt twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek uit de handel. De boeken zijn gericht op kinderen van 7 jaar en ouder en hangen samen met een recent uitgebrachte speelfilm over Winnetou. Maar er kwamen naar verluidt te veel negatieve reacties op sociale media. De boeken zouden uitpuilen met “racistische stereotypen”.De eerste Winnetou-film kwam in 1963 in de zalen. © kos

“Veel clichés
Het hoofd van Ravensburger Verlag, Clemens Meier, zei dat de boeken een “geromantiseerd beeld met veel clichés” vertoonden. De uitgever liet op Instagram verstaan dat het nooit de bedoeling was om gevoelens van anderen te kwetsen en bood verontschuldigingen aan. “We zouden vandaag niet meer de beslissing nemen om de titels op dezelfde manier uit te geven. We hebben toen een fout gemaakt en we kunnen je verzekeren: we leren ervan!”

“Onze redacteuren houden zich intensief bezig met onderwerpen als diversiteit en culturele toe-eigening. De collega’s bespreken de consequenties voor toekomstige publicaties en passen ons bestaande assortiment titel na titel aan”, klonk het nog.

Boekhandels zijn inmiddels gestopt met het bestellen van de boeken bij Ravensburger en ze leken dinsdag ook van Amazon te zijn gehaald. Er waren nog wel edities van andere uitgevers beschikbaar. Inmiddels is er ook een discussie aan de gang over de vraag of de film ook moet worden ingetrokken, maar voorlopig loopt hij nog in de zalen 4.

“Deze ontwikkeling wordt steeds absurder, dat snapt niemand meer
     Politicus Ulrich Lange (CSU)

De actie van de Ravensburger Verlag verhit hevig de gemoederen in Duitsland. Ook politici roeren zich. „Deze ontwikkeling wordt steeds absurder, dat snapt niemand meer!” , zei Ulrich Lange 5 van de christendemocraten.

Christoph Ploß 6 (CDU) zei dat het “volstrekt absurd was dat zelfs Winnetou, met wie hele generaties in Duitsland zijn opgegroeid, nu zou worden gecanceld”.

“Als we er elke keer moeten mee rekening houden dat iemand zich gekwetst voelt door dreadlocks of onschuldige kinderboekverhalen, dan is het een straatje zonder einde”, aldus Wolfgang Kubicki 7 van de liberale FDP.

Karl May, de bedenker van de romans die in 1912 stierf, wordt beschouwd als de eerste bestsellerauteur in de Duitstalige wereld en is een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. Wereldwijd zijn ongeveer 200 miljoen exemplaren verkocht in 40 talen.


[1]In: Het Laatste Nieuws, 23 augustus 2022.
KVE is of was waarschijnlijk een persbureau; als bron vermeldt het artikel Bild en The Guardian.
[2]Jean-Marc Birkholz (* 7 januari 1974) is een Duits toneelspeler, die van 2001 t/m 2006 de rol van Winnetou speelt bij de Karl-May-Spiele op de Felsenbühne Rathen. In 2008 duikt hij op bij de Karl-May-Festspiele in Elspe, achtereenvolgens als Fox (2008), Kleiner Bär (2009), Old Firehand (2010), Old Shatterhand (2011) en ook hier wederom Winnetou (2012 t/m 2023).
[3]Kai Noll (* 9 oktober 1964) is een Duits toneelspeler en zanger; hij is een neef van de bekende schrijfster Ingrid Noll (* 29 september 1935) en speelde in 2005, 2006, 2007 en 2015 t/m 2019 acht maal de rol van Old Shatterhand bij de Karl-May-Festspiele in Elspe.
[4]Het is natuurlijk niet aan Ravensburger Verlag om dat te beslissen. Deze uitgeverij, die vooral bekend is van spelletjes en puzzels, heeft zegge en schrijve twee boekjes en een puzzel uitgebracht naar aanleiding van de film „Der junge Häuptling Winnetou”, die op 11 augustus 2022 in première ging. En dus is het niet meer dan logisch dat De Standaard bij dit artikel een foto plaatst uit de RTL-verfilming van „Winnetou I” uit 2016 🤪
De boeken die Karl May zelf heeft geschreven, worden al meer dan honderd jaar uitgegeven door de Karl-May-Verlag te Bamberg en Radebeul en die uitgeverij is gelukkig niet van plan om ermee te stoppen!
[5]Ulrich Lange (* 6 juni 1969) is een Duits jurist en politicus van de CSU (Christlich-Soziale Union); sinds 2009 is hij namens die partij lid van de Duitse Bundestag.
[6]Christoph Ploß (voluit: Christoph Johannes Ploß, * 19 juli 1985) een Duits politicus van de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands). Sinds 2017 is hij namens die partij lid van de Duitse Bundestag; van september 2020 tot april 2023 was hij tevens voorzitter van de CDU Hamburg.
[7]Wolfgang Kubicki (* 3 maart 1952( is een Duits econoom, advocaat en politicus van de FDP (Freie Demokratische Partei); van 1990 tot 1992 en vanaf 2017 was en is hij namens die partij lid van de Duitse BundestagTerug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website