Winnetou-boeken uit de handel na ophef

Redactie Duitslandweb 1

De Duitse uitgeverij Ravensburger Verlag stopt de verkoop van meerdere kinderboeken die gebaseerd zijn op een nieuwe film over Winnetou van de Duitse schrijver Karl May. Er zouden veel negatieve reacties gekomen zijn op hoe een inheemse bevolking wordt neergezet, aldus de uitgever.

Volgens de uitgever kwam er een “grote hoeveelheid negatieve feedback” op het boek “Het jonge stamhoofd Winnetou’. Het zou vol staan met clichés over inheemse volkeren en racistische stereotypen. De uitgever verontschuldigde zich op Instagram en benadrukte dat het nooit de bedoeling was om de gevoelens van anderen te kwetsen met de Winnetou-titels. Twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek worden nu uit de handel gehaald. De remake van de Winnetou-film kreeg eerder al het verwijt dat het racistische vooroordelen bevat en een koloniale vertelstijl hanteert.

De beslissing van de uitgever zorgt voor discussie in Duitsland. Volgens Karl May-kenner Andreas Brenne zijn de Winnetou-boeken ongevaarlijk. In het boek zou vooraf duidelijk vermeld worden dat het een fictief verhaal is en niet een objectieve weergave van het leven van inheemse volkeren, aldus Brenne.

Schrijver Karl May (1842-1912) verwierf internationale roem met avonturenromans die spelen in ‘het Wilde Westen’ en in de Oriënt tegen een achtergrond van oorlog en kolonisatie. ‘Winnetou’ (1893) gaat over een jonge landopmeter in Noord-Amerika en zijn relatie tot Winnetou, een opperhoofd van een inheemse stam. Het verhaal illustreert de ondergang van de oorspronkelijke bevolking. Lees meer bij Tagesschau.
[1]Op: duitslandweb.nl, 23 augustus 2022.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website