Ophef in Duitsland: boeken over Winnetou uit handel

genomen wegens “racistische stereotypen”


mtm (bron: The Guardian) 1© BELGAIMAGE

Een toonaangevende uitgever van kinderboeken in Duitsland gaat de nieuwste boeken over Winnetou, de beroemde fictieve Indiaanse held, uit het aanbod halen. De reden daarvoor zijn beschuldigingen van racisme en culturele toe-eigening.

Winnetou werd bedacht door Karl May, een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. De fictieve held, een opperhoofd van indianenstam Apachen, maakte zijn debuut in 1875 en later volgden er vele avonturenromans, kinderboeken en verfilmingen.

Maar zijn avonturen komen nu mogelijk ten einde. Uitgever Ravensburger Verlag heeft twee nieuwe kinderboeken, een puzzel en een stickerboek over Winnetou uit het aanbod gehaald. Volgens de uitgever zijn de boekhandels gestopt met het bestellen van de boeken en ze leken dinsdag ook van Amazon gehaald omdat er te veel negatieve reacties op kwamen op sociale media. De boeken zouden volgens tegenstanders bol staan met “racistische stereotypen en culturele toe-eigening”. Er kwam zo veel kritiek dat Ravensburger er nu zelfs openlijk aan twijfelt of er in de toekomst wel nog nieuwe Winnetou-boeken gepubliceerd kunnen worden.

Clemens Meier, topman van Ravensburger Verlag, verklaarde dat de boeken “een geromantiseerd beeld met veel clichés” vertoonden. “Het was nooit onze bedoeling om met deze boeken de gevoelens van anderen te kwetsen”, aldus Meier. “Onze redacteuren houden zich intensief bezig met onderwerpen als diversiteit en culturele toe-eigening.”


[1]In: Het Nieuwsblad, 23 augustus 2022.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website