Ravensburger Uitgeverij buigt voor linkse activisten

Winnetou naar de eeuwige jachtvelden


Rob Savelberg 1

BERLIJN – Hele generaties zijn opgegroeid met de spannende verhalen van Karl May en Winnetou. Maar nu lijkt de strijdbare indiaan naar de eeuwige jachtvelden te verhuizen. Uit angst voor linkse activisten heeft de Ravensburger Uitgeverij ‘Het jonge stamhoofd Winnetou’, een boek over de dappere held, van de markt gehaald.Winnetou en Old Shaterhand in een theaterproductie in Bad Segeberg.
© ANP

De indianenrel, een geval van ‘cancel culture’, leidt tot heel wat ophef. Want Winnetou is een wereldberoemd personage bij de Karl May-Festspiele en al decennia in talrijke grote speelfilms. Ravensburger, goed bekend van de puzzels, spelletjes en boeken, is gecapituleerd: „Winnetou is geen historische figuur of cliché maar een ideaal voorbeeld„, aldus de Festspiele-directeur Ute Thiennel tegenover Duitse media.

In een verklaring stelde de onderneming dat ze zich ‘intensief met thema’s als diversiteit (verscheidenheid) en een cultuur van toe-eigening bezighoudt’. De ‘titels van het assortiment zouden nader bekeken worden’. Concreet betekent dit de woke angst om van racisme en koloniaal gedrag beschuldigd te worden.

Negentiende-eeuwse wortels van Winnetou

De Saksische schrijver Karl May leefde vooral in de negentiende eeuw (1842-1912), toen de Verenigde Staten van Amerika zich op het wereldtoneel manifesteerden. Het land kent ook een koloniale geschiedenis van slavernij, maar dat betekent voor de christelijke CDU-oppositie in Duitsland niet, dat Winnetou, de indianenheld van vele generaties, nu bij het grofvuil gezet kan worden, aldus Christopher Ploß.

„Vanwege de historische werkelijkheid, de onderdrukking van de inheemse bevolking, wordt hier een geromantiseerd beeld met te veel clichés geschetst„, aldus Ravensburger-baas Clemens Maier. Het bedrijf gebruikte in het statement net als andere bedrijven uit angst voor beschuldigingen van seksisme mannelijke en vrouwelijke vormen voor de woorden ‘redacteur’,en ‘collega’.

De uitgeverij haalde zelfs kinderboeken en puzzels met Winnetou, een goedmoedig karakter met pijl en boog, van de markt. De redenen: „De verhalen omtrent Winnetou vonden veel mensen leuk, maar staan ver van de werkelijkheid rond de inheemse bevolking van Amerika. Daarom zouden ‘bagatelliserende vooroordelen niet herhaald mogen worden’”. Ravensburger ging nog een stap verder en verontschuldigde zich zelfs, omdat de ‘gevoelens van anderen’ gekwetst waren. „Dat was nooit wat we wilden”, aldus bestuursvoorzitter Clemens Maier.


[1]In: De Telegraaf, 23 augustus 2022.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website