Doodsoorzaak van Karl May onderzocht

anoniem 1

Carl Friedrich May (1842 –1912) was een Duitse schrijver, die internationale bekendheid kreeg door zijn reisverhalen en spannende jongensboeken over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen. Zijn werk is zeer omstreden. Gedurende zijn leven en na zijn dood heeft Karl May een grote groep voorstanders-, en tegenstanders gekend. Zijn werk werd door veelal als gewelddadig en racistisch bestempeld.

Ondanks alle ophef rondom het oeuvre van Karl May behoren zijn boeken in Duitsland nog steeds tot de permanente bestsellers. De Karl-May-Gesellschaft is sinds haar oprichting in 1969 uitgegroeid tot een grote actieve literaire vereniging. In de publicaties van deze vereniging mogen May-onderzoekers van alle rangen en standen verslag doen van hun onderzoeken. Zo ook over de doodsoorzaak van Karl May. In het register van sterfgevallen staat vermeld dat Karl May op 30 maart 1912 overleed aan een hartstilstand, acute bronchitis en astma. Volgens Ralf Harder 2 van de Karl May Stichting stond deze doodsoorzaak niet vermeld op zijn overlijdensakte en werd opzettelijke vergiftiging, zoals de schrijver zelf bij leven vreesde, niet uitgesloten. De Karl May stichting wilde hier uitsluitsel over en had om die reden renovatiewerkzaamheden aan het graf van de Duitse schrijver in oktober 2014 aangegrepen om de stoffelijke resten op het kerkhof Radebeul-Oost chemisch-toxicologisch te laten onderzoeken. Dit onderzoek heeft een excessieve hoeveelheid lood en hoge concentraties cadmium in het lichaam van de schrijver aan het licht gebracht. Dat duidt op een langetermijnblootstelling aan lood in het leidingwater (drinkwater uit loden leidingen) of het gebruik van loodhoudende emaillen pannen. Ook zou het veelvuldige gebruik van tabak een oorzaak kunnen zijn. Karl May is dus waarschijnlijk aan een chronische vergiftiging gestorven. Het onderzoek spreekt opzettelijke vergiftiging tegen, aangezien deze metaalverbindingen zelden samen worden aangetroffen in commerciële of commercieel verkrijgbare producten. Restanten van kleding en doodskist wezen verder op een ongestoorde begrafenis. Dat meldde de Karl May Stichting woensdag, onder verwijzing naar een recent forensisch rapport.


[1]Op: http://www.boekennieuws.nl/kort-nieuws/doodsoorzaak-van-karl-may-onderzocht, 5 april 2016.
[2]Ralf Harder (* 13 februari 1962) is een Karl-May-onderzoeker te Hohenstein-Ernstthal en beheerder van de website Reisen zu Karl May; hij is erelid van de Förderverein Karl-May-Museum en lid van het curatorium van de Karl-May-Stiftung en hij was o.a. chefredacteur van de Beobachter an der Elbe, van 2012 tot 2016 directeur van de Förderverein Silberbüchse e.V., van 2014 tot 2020 plaatsvervangend voorzitter van de Karl-May-Striftung en in februari 2018 interim-directeur van het Karl-May-Museum in Radebeul.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website