HANS KOOGER OVER DE FANTAST KARL MAY

Hans Kooger 1


‘Wie was die fantast, die 75 boeken, autobiografische verhalen, novellen en essays naliet 2, die, 70 jaar oud, nabij Dresden stierf op 30 maart 1912?’, vraagt Hans Kooger zich retorisch af in een leuk stuk over Karl May, dat in het komend Bühne nummer verschijnt.
Het aparte van Karl May is namelijk dat hij een hele reeks Wild West avonturenboeken schreef met Old Shatterhand en Winnetou in de hoofdrol, zonder zelf ooit voet op Amerikaanse bodem gezet te hebben! Pas in 1908, vier jaar voor zijn dood, bezocht hij voor het eerst Amerika. Het hele pandemonium dat hij beschreef ontwikkelde hij dus aan zijn schrijftafel.
Karl May was zoon van een wever uit Hohenstein-Ernstthal 3 in Saksen. Toen hij na vele avonturen en zijn zeer goed verkopende boeken – ook internationaal – schatrijk was geworden, kocht hij een groot huis in Radebeul bij Dresden en noemde het Villa Shatterhand. Hij ondertekende soms zelfs met ‘Old Shatterhand’.
Villa Shatterhand bij Dresden, hier is nu het Karl May museum gehuisvest
Pikant detail is dat Adolf Hitler óók een fan was van Karl May. De reeks van May doet denken aan de Arendsoogreeks die in Nederland eerst werd volgeschreven door de Haagse onderwijzer Jan Nowee, en later door zijn zoon Paul 4. Er verschenen van de succesvolle reeks wel 64 delen! We mogen aannemen dat ook de duim van de Nowee’s groot is geweest.


[1]In: Tijdschrift Bühne, 29 februari 2016.
Dit is niet het volledige artikel in het tijdschrift, maar een blog dat de verschijning van het artikel aankondigt.
[2]Sinds 2014 bestaan de Gesammelte Werke uit vierennegentig delen, waar in 2020 nog enkele delen aan werden toegevoegd. Inmiddels (2023) is de serie gegroeid tot zesennegentig boeken.
[3]De stad Hohenstein-Ernstthal bestaat pas vanaf 1 januari 1898 door de samenvoeging van Hohenstein en Ernstthal; Karl May werd op 25 februari 1842 geboren in Ernstthal.
[4]Arendsoog alias Bob Stanhope en zijn indiaanse vriend Witte Veder waren figuren uit de Arendsoog-serie van Jan Nowee (* 17 juli 1901 , † 9 oktober 1958) en later diens zoon Paul Nowee (* 25 juni 1936 , † 30 september 1993), die in Duitsland volkomen onbekend was en is.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website