Karl May schreef al over de yezidi’s

Evert van Ginkel 1


Na een lange tocht vanaf de berg Sinjar in Irak gaan yezidi’s de grens over naar Syrië.


Toine Heijmans (Ten eerste, 14 augustus) heeft pas de afgelopen maand voor het eerst van de yezidi’s gehoord, en dat zal wel voor de meeste Nederlanders gelden. Nogal wat ouderen zouden hen echter al moeten kennen uit de ooit populaire avonturenromans van Karl May. In Kara Ben Nemsi, de held uit de woestijn, geschreven rond 1890, komt Mays alter ego Kara Ben Nemsi in contact met de ‘Jesidi’s’.
Het zijn nobele, gelovige mensen die leven in een bergland waar ‘rassenhaat, godsdienstwaanzin, veroveringsdrift, politieke ontrouw, roofzucht en bloedwraak’ heersen.
Ook in de roman worden ze, net als nu, bedreigd en vervolgd, niet door moslimfundamentalisten maar door het Turkse leger. Navrant zijn de eerste Jesidi’s die de hoofdpersoon ontmoet, levend begraven, iets wat ook nu weer schijnt te gebeuren.
Overigens heeft Karl May al zijn kennis over land en volk overgeschreven uit reisverslagen van anderen, en heeft hij nooit Irak bezocht of een yezidi ontmoet.


[1]In: De Volkskrant, 15 augustus 2014.
Ingezonden brief van Evert van Ginkel uit Leiden, die door de redactie van De Volkskrant zelfs als „Brief van de dag” werd gekozen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website