Indianen willen scalp uit Karl May-museum terug

anoniem 1De eerste Winnetou-film kwam in 1963 in de zalen.Winnetou’s
geestelijke vader Karl May werd geboren in 1842 en overleed in 1912.

© kos

Leden van de Noord-Amerikaanse indianenstam Ojibwa hebben een scalp teruggevraagd, die sinds meer dan 80 jaar in het bezit is van het Karl May-museum in Radebeul in de Duitse deelstaat Saksen.

In een brief verzoekt de indianenstam de scalp uit de tentoonstelling weg te nemen en terug te sturen naar de Ojibawa, omdat het gaat om de stoffelijke resten van een van hun voorvaderen. Dat zei museumdirectrice Claudia Kaulfuss vandaag.

Ze verstaat de emotie niet, zei Kaulfuss. „De scalp ligt al jaren in ons depot.” Kunstenaar Patty Frank 2, uit wiens collectie het museum in 1928 ontstond, had het ding in 1904 op rechtmatige wijze gekocht van de indianenstam.


[1]In: De Morgen, 18 maart 2014.
[2]Patty Frank (artiestennaam van Ernst Johann Franz Tobis, * 19 januari 1876 , † 23 augustus 1959), was een Duits artiest en indianendeskundige. In 1928 opende Villa „Bärenfett” in de tuin van Villa „Shatterhand” haar deuren als Karl-May-Museum (later: Indianenmuseum), waarvan hij tot zijn dood in 1959 directeur bleef; het museum was en is nog steeds gebaseerd op de enorme collectie indianica van Patty Frank.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website