Bronswaarde Winnetou hooguit vijf tientjes

J. Buter 1


RUURLO – Vijf tientjes. Dat is wat de dieven vermoedelijk vangen voor het borstbeeld van Winnetou, dat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag in Ruurlo van z’n sokkel stalen. dat zegt Iwan Göbel, zoon van de makers van het beeld, Henk Göbel en Marga Carlier 2 uit De Steeg. “Wat veel mensen niet weten is dat het beeld hol is. Het gaat om hooguit vijftig kilo brons.

De dieven mogen blij zijn als ze daarvoor bij een louche handelaar een euro per kilo krijgen”, zegt Iwan Göbel. “Daarvoor moeten die sukkels dan hard werken, want het in stukken slijpen zal ze vele uren kosten.”

De gemeente Berkelland 3 heeft al laten weten het beeld niet te zullen vervangen. Daarvoor is geen geld beschikbaar. ‘Winnetou’ was niet verzekerd.


[1]In: De Stentor (Achterhoek), 2 april 2013.
[2]Henk Göbel (voluit: Heinrich Wilhelm Christiaan Göbel, * 29 maart 1941 , † 2 september 2010) was een Nederlands beeldhouwer. Hij was getrouwd met beeldhouwster Marga Carlier (voluit: Margaretha Göbel-Carlier, * 2 februari 1943 , † 16 juli 2010). Ze werkten solo, maar soms ook samen; de in 2013 gestolen Winnetou in Ruurlo was zo’n gezamenlijk werk.
[3]In de dwangmatige hang naar schaalvergroting werden de gemeentes Ruurlo, Borculo, Eibergen en Neede op 1 januari 2005 samengevoegd tot de nieuwe gemeente Berkelland.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website