Expositie over Karl May in Bibliotheek Monster

anoniem 1

MONSTER – Tot 27 augustus is er in Bibliotheek Monster een expositie over het leven en werk van de Duitse schrijver Karl May, de schrijver van de boeken over Winnetou en Old Shatterhand. De tentoonstelling is bedacht ter gelegenheid van de herdenking van zijn 100-jarige sterfdag. Hij overleed op 30 maart 1912.

In samenwerking met de Karl May Vereniging heeft de heer Pons deze tentoonstelling georganiseerd. In de expositie staan de boeken over de reizen in het Midden-Oosten centraal.

Deze boeken van Karl May zijn in Nederland minder bekend dan zijn boeken over Winnetou en Old Shatterhand.

Er worden ook lijnen getrokken naar tegenwoordige spanningen in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld de Koerden, die Karl May ook beschrijft.

Ook wordt er aandacht besteed aan andere werken van Karl May en aan de Karl May Vereniging. Vanaf ongeveer zijn twaalfde las de heer Pons de werken van Karl May.

De reden daarvoor is dat het goed geschreven en spannende boeken zijn met veel humor.

Ook worden vele onbekende landen en culturen beschreven die voor hem, zeker als kind, de boeken zeer aantrekkelijk maakten.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
[1]In: Zicht op Westland, jaargang 6 nr. 6, 20 juli 2012.
De tekst is, in ietwat gewijzigde vorm, overgenomen van de ingezonden mededeling van de heer T. C. Pons in de Monsterse Courant van 7 juni 2012. Het artikel was, eveneens overgenomen, ook al, maar dan onder de titel „Expositie over Karl May in Bibliotheek”, op 13 juni 2012 verschenen in De ’s-Gravenzander en, onder de titel „Expositie over Karl May in Bibliotheek Monster”, op 28 juni nogmaals in de Monsterse Courant; het zou ten slotte onder de titel „Exposities in de bibliotheek|Expositie over Karl May” op 23 juli 2012 ook nog eens op de website van de Bibliotheek Monster verschijnen.
Mooi is dat Zicht op Westland besloot een foto van Karl May toe te voegen. Helaas is het niet de juiste Karl May: afgebeeld is namelijk de progressieve Russische leraar Karl Ivanovitsj May (Russisch: Карл Ива́нович Май (* 29 oktober [juliaans]/10 november ;gregoriaans] 1820 , † 20 maart [juliaans]/1 april [gregoriaans] 1895), die op 22 september 1856 een jongensschool stichtte in Sint-Petersburg, die tot 1917 naar hem de Karl May School (Russisch: Петербургская школа Карла Мая) werd genoemd; na de communistische revolutie kreeg de school diverse, achtereenvolgende fantasieloze namen als school nr. 15, 12, 217, 17 en 5.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website