Karl May leeft voort aan de Elbe

anoniem 1

Met ruim 200 miljoen verkochte boeken over onder andere ‘Old Shatterhand en Winnetou’ is Karl May de meest succesvolle Duitse schrijver aller tijden. Op 30 maart 2012 wordt zijn 100ste sterfdag herdacht. Ter gelegenheid van het jubileumjaar worden er tal van activiteiten in en rond het Karl May museum dat is gevestigd in zijn voormalige woonhuis ‘Villa Shatterhand’ in Radebeul bij Dresden georganiseerd.

In 1842 werd Carl (Karl) May geboren in het Saksische plaatsje Hohenstein-Ernstthal 2 (zijn geboortehuis is nog altijd te bezoeken). Na een moeilijke jeugd ging May als journalist aan de slag. Zijn rijke fantasie zette hem al snel aan tot het schrijven van avonturenverhalen voor dagbladen, waaronder ‘Der Beobachter an der Elbe’. Zijn bekendste personages werden Winnetou en OId Shatterhand.

May leefde zich in de indiaanse cultuur en het Wilde Westen in door allerlei publicaties te lezen. Hij schreef in zijn ‘Villa Shatterhand’ in Radebeul zijn verhalen zonder zelf ooit in Amerika te zijn geweest. Pas in 1908, toen hij inmiddels al een gevierd schrijver was en veel verhalen over het leven in ‘het wilde westen’ had gepubliceerd, had hij de middelen om een rondreis door de VS te maken.


Villa Shatterhand, het voormalige woonhuis van Karl May, waarin nu het museum over de schrijver van de beroemde boeken over Old Shatterhand en Winnetou gevestigd is...Indianencollectie in Villa Berenvet

Tijdens zijn leven legde May een grote etnografische collectie aan over het leven van indiaanse volken. Na zijn dood in 1912 gaf zijn vrouw deze verzameling een waardige plek in Villa Berenvet (een grote blokhut in western-stijl in de tuin). Het is één van de grootste tentoonstellingen van 19-eeuwse indiaanse attributen in Europa. Voor het Karl May Museum is dit jubileumjaar het startschot voor nieuwe plannen. De collectie in Villa Berenvet wordt opnieuw ingericht en er worden nu eigentijdse presentatietechnieken toegepast.


Karl May in 1910.
Foto: BundesarchivNederlands Karl May symposium

De 100ste sterfdag van May wordt ook in Nederland herdacht op 16 maart 2012 met een groot symposium in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De Karl May Vereniging en de Duitse Bibliotheek bieden samen met de Koninklijke Bibliotheek een herdenkingsprogramma dat de schrijver eer aandoet. Kar May is ook door generaties van Nederlanders massaal gelezen. www.karl-may- vereniging.nl.


De omslag van Winnetou III uit 1904.Niet alledaagse inzichten

De avonturenboeken van May waren niet alleen spannend, maar boden naar de tijdgeest van toen verfrissende inzichten. Zijn kijk op het leven van de indianen en respect door blanken voor hun cultuur was niet alledaags eind 19e eeuw. De verfilming van de Old Shatterhand en Winnetou verhalen (met de acteurs Lex Barker 3 en Pierre Brice 4) in de jaren zestig en zeventig brachten na bijna honderd jaar opnieuw een revival van zijn boeken.

In Saksen zijn veel verhalen van Karl May bewerkt tot toneelstukken 5. Vooral in openlucht ttheaters worden deze met het nodige spektakel opgevoerd. De grootste is het openlucht theater in Rathen in het nationale park Sächsische Schweiz (net onder Dresden). De grillige rotspartijen in dit natuurpark vormen het perfecte decor voor een western toneelstuk in de open lucht. Programma: www.felsenbuehne-rathen.de.


Villa Berenvet, de grote houten blokhut op het terrein van het museum, waar een grote etnografische collectie aan over het leven van indiaanse volken is ondergebracht.
[1]In: De Telegraaf, 10 februari 2012.
Hetzelfde artikel, in vrijwel dezelfde bewoordingen, is rond dezelfde tijd verschenen als persbericht van de toeristische organisatie Saksen. Werelds!, onder de titel „Jubileumjaar bestseller auteur Karl May. Winnetou leeft voort aan de Elbe” en met vier andere foto’s.
[2]De stad Hohenstein-Ernstthal bestaat pas vanaf 1 januari 1898 door de samenvoeging van Hohenstein en Ernstthal; Karl May werd op 25 februari 1842 geboren in Ernstthal.
[3]Lex Barker (voluit: Alexander Crichlow Barker Jr., * 8 mei 1919 , † 11 mei 1973) was een Amerikaans acteur, die in vijf films furore maakte als Tarzan; in Europa was zijn eerste grote rol die van Robert – de verloofde van de vrouwelijke hoofdrolspeelster Sylvia (Anita Ekberg) – in de klassieker „La dolce vita” van Federico Fellini, alvorens hij optrad in maar liefst twaalf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60: als Old Shatterhand in „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968); als Kara Ben Nemsi in „Der Schut” (1964), „Durchs wilde Kurdistan” (1965) en „Im Reiche des silbernen Löwen” (1965); als Dr. Sternau in „Der Schatz der Azteken” (1965) en „Die Pyramide des Sonnengottes” (1965).
[4]Pierre Brice (artiestennaam van Pierre Louis Baron le Bris, * 6 februari 1929 , † 6 juni 2015) was een Frans acteur, die in maar liefst elf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60 de rol van Winnetou speelde: „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Unter Geiern” (1964), „Der Ölprinz” (1965), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Old Surehand, 1. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966), „Winnetou und sein Freund Old Firehand” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968). Voorts speelde hij nogmaals de rol van Winnetou in de tv-series „Mein Freund Winnetou” (1980) en „Winnetous Rückkehr (1998) en trad hij een aantal malen op als gastacteur (uiteraard eveneens in de rol van Winnetou) bij de Karl-May-Spiele van Elspe en Bad Segeberg.
[5]Niet alleen daar!Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website