Winnetoons – De schat van het wilde westen |

WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee (2009)


Monica Meijer 1

Regie: Gert Ludewig 2| 72 minuten | actie, animatie, western, avontuur, familie | Nederlandse stemmencast: Sven de Ridder 3, Roel Vanderstukken 4, Vic de Wachter 5, Terence Schreurs 6

Karl May schreef aan het begin van de eenentwintigste eeuw 7 talloze boeken over Old Shatterhand en Winnetou. Winnetou is zo’n bekende romanfiguur, dat er ongetwijfeld mensen verbaasd zijn dat deze indiaan niet echt bestaan heeft. De populariteit van Karl Mays avonturenromans reikte tot ver over de Duitse grenzen en de auteur is dan ook een van de meest verkochte Duitse schrijvers ooit. Na vele (Duitse) verfilmingen en enkele tv-series krijgt de klassieke held in 2009 een moderne(re) make-over: animatiefilm ‘Winnetoons – De schat van het wilde westen’ (‘WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee’).

Winnetou is echter niet de hoofdpersoon in deze animatiefilm. Die rol is weggelegd voor het arme jongetje Bobby. Aan het begin van het verhaal zit het straatschoffie nog vol bravoure en dromen en vertelt hij aan leeftijdgenootjes het verhaal over de schat van Montezuma. Toen deze door een Spaanse generaal gestolen werd, spoorde Montezuma’s krijgers deze dief op en verstopten deze de schat in een verborgen tempel. Een gevaarlijke, gevederde slang moest de schat beschermen. Bobby’s ernstig zieke vader is in het bezit van de kaart die naar de schat leidt. Net voor hij sterft geeft hij Bobby de kaart en deelt hij hem mee dat de ondergrondse kluis geopend kan worden met de woorden water, wind, aarde en vuur. Bobby vertikt het om in een weeshuis te gaan wonen en vlucht, samen met zijn beste vriend, de rat Winchester. Met de politie op de hielen weet hij nog net de trein te halen die hem naar Arizona brengt. Op naar het wilde westen!

Parallel aan Bobby’s geschiedenis loopt het verhaal van Winnetou, zijn zusje Nsho-tshi, Old Shatterhand en de bende van Kolonel Brinkley. Winnetou heeft heel wat te stellen met zijn zusje. In plaats van vrouwelijke taken als koken en naaien, 8 gaat zij liever op jacht. Daarnaast willen Winnetou en Old Shatterhand nu eindelijk eens korte metten maken met het spoor van verderf dat de boevenbende achter zich laat. Kolonel Brinkley is een meester in het overvallen van treinen en is van plan een grote slag te slaan: er vindt een goudtransport plaats. Laat dat nu net de trein zijn waar Bobby in zit! Door een samenloop van omstandigheden komen Nsho-tshi (of is het Disney’s 9 Pocahontas? 10) en Bobby bij elkaar en moeten zij samen met Winnetou en Old Shatterhand vechten om de schat van het zilvermeer uit handen te houden van Kolonel Brinkley.

Makers van ‘Winnetoons – De schat van het wilde westen’ zijn ook degene die de tekenfilmserie ‘Winnetoons’ (een succes op de Duitse televisie) maakten. ASL Animatiestudio van Gerhard Ludewig bestaat al sinds 1967. De studio maakt gebruik van CGI, maar verliest niet de sfeer van de handgetekende 2d animatiefilms uit het oog. De film ziet er zeer verzorgd uit, er is veel oog voor detail. ‘Winnetoons’ steekt met kop en schouders uit boven recente animatiefilms als het afgeraffelde ‘Space Chimps 2’ 11 of ‘Baas in eigen bos 3’ 12. Waar het wat minder goed gaat is het verhaal. Het verhaal van Bobby voelt een beetje misplaatst in een avonturenfilm over het wilde westen. Het is wel te begrijpen waarom hiervoor gekozen is: het Charles Dickens 13 achtige jochie moet ervoor zorgen dat kinderen zich meer met het verhaal kunnen identificeren, maar echt werken doet het niet. Volwassen kijkers zullen in ieder geval niet meegetrokken worden in de film door de wat vlakke personages. Ook de gebeurtenissen in de grot waar de schat verborgen ligt – de film begint er al mee – steken scherp af bij de rest van de film. Het hoge ‘Indiana Jones’ 14 gehalte van deze scènes voegt wel spanning, maar geen hart en ziel toe aan de animatiefilm.

Dat neemt niet weg dat ‘Winnetoons – De schat van het Wilde westen’ prima kijkvoer voor jonge, stoere jongens en meisjes is. Het wilde westen en de bijbehorende cowboys en indianen hebben nog steeds een aantrekkingskracht op kleuters en iets oudere kinderen en deze doelgroep zal zeker vermaakt worden door deze bij vlagen heel spannende animatiefilm.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 juni 2011

Tags: 3 sterren, actie, animatie, avontuur, familie, filmrecensent | Monica Meijer, western


[1]Op: https://cinemagazine.nl/winnetoons-de-schat-van-het-wilde-westen-winnetoons-die-legende-vom-schatz-im-silbersee-2009-recensie/, 2011.
[2]Gert Ludewig (* 14 mei 1949) is een Duits regisseur van animatiefilms, waarvan „Bill Body – Verrückte Welt des Sports”, de zesentwintigdelige tv-serie WinneToons en de film „WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee” („Winnetoons – De schat van het wilde westen”) de bekendste zijn.
[3]Sven De Ridder (voluit: Sven Jozef Eduard De Ridder, * 17 juli 1974) is een Vlaams acteur, stemacteur en regisseur. In de Vlaamse/Nederlandse versie van „WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee” („Winnetoons – De schat van het wilde westen”) spreekt hij de stem van …
[4]Roel Vanderstukken (* 2 december 1976) is een Vlaams acteur, stemacteur, zanger en presentator. In de Vlaamse/Nederlandse versie van „WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee” („Winnetoons – De schat van het wilde westen”) spreekt hij de stem van …
[5]Vic de Wachter (* 7 augustus 1951) is een Vlaams acteur. In de Vlaamse/Nederlandse versie van „WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee” („Winnetoons – De schat van het wilde westen”) spreekt hij de stem van …
[6]Terence Schreurs (* 9 mei 1976) is een Nederlandse actrice, presentatrice, musicalster, zangeres en danseres van Molukse afkomst. Zij speelde o.a. in de films „Loverboy”, „K3 en de kattenprins”, „De Punt”, „Mijn bijzonder rare week met Tess” en in diverse tv-series, zoals Goede tijden, slechte tijden en in de musical „Mijntje, de musical”. In de Vlaamse/Nederlandse versie van „WinneToons – Die Legende vom Schatz im Silbersee” („Winnetoons – De schat van het wilde westen”) spreekt zij de stem van Nscho-tschi.
[7]Zeg maar gerust: eind negentiende eeuw!
[8]… taken te vervullen.
[9]Walt Disney (voluit Walter Elias Disney , * 5 december 1901 , † 15 december 1966) was een Amerikaanse tekenaar, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer, filantroop en oprichter van The Walt Disney Company.
[10]Pocahontas (eigenlijk: Matoaka of Matoax („Wit Sneeuwveertje”), ook bekend onder de naam Rebecca Rolfe, * ± 1596 , † maart 1617) was de dochter van een aantal stammen in het gebied rond Tidewater in het huidige Virginia, Powhatan (eigenlijk: Wahunsenacawh, * ± 1547 , † † 1618); de Engelse kolonisten betitelden haar als „prinses”, als dochter van het stamhoofd. Toen ze zich in 1614 bekeerd had tot het christendom, trouwde ze met John Rolfe (* ± 1585 , † 1622), een van de drijvende krachten achter de tabaksplantage in Virginia, en sindsdien is ze bekend als Rebecca Rolfe.
De Walt Disney Studios maakten in 1955 een animatiefilm over haar, „Pocahontas” genaamd.
[11]Space Chimps 2: Zartog Strikes Back” is een Amerikaanse 3D computeranimatiefilm, een science fiction-comedy uit 2010.
[12]Open Season 3”, in Nederland „Baas in eigen bos 3” genaamd, is een Amerikaanse computeranimatiefilm uit 2010.
[13]Charles Dickens (voluit: Charles John Huffam Dickens, * 7 februari 1812 , † 9 juni 1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het victoriaans tijdperk, die tot na de Eerste Wereldoorlog Engelands populairste schrijver bleef. Hij verwierf bekendheid met „The Pickwick Papers” (voluit: „The posthumous papers of the Pickwick Club”), „Oliver Twist”, „Nicholas Nickleby”, „David Copperfield”, „Great Expectations”, „A Christmas Carol” en „A tale of two cities”.
[14]Indiana Jones is een vijfdelige serie films rondom de fictieve archeoloog Henry Walton „Indiana” Jones jr., PhD (* 1 juli 1899), bestaande uit „Raiders of the Lost Ark”, „Indiana Jones and the Temple of Doom”, „Indiana Jones and the Last Crusade”, „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” en „Indiana Jones and the Dial of Destiny”.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website