KARL MAY VERENIGING INFORMEERT, DOCUMENTEERT EN ARCHIVEERT

Winnetou en Old Shatterhand verhalen culturele erfgoederen


anoniem 1

BENNEKOM – Karl May, een schrijvende legende die met zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen minstens vier generaties wereldwijd wist te boeien, is niet meer, maar de babyboomer en krasse knar van nu herinneren zich nog avonturen van toen, die hij het tweetal jarenlang liet beleven. De Karl May Vereniging, die vijf jaar geleden werd opgericht, beschouwt de pennenvruchten van de schrijver als cultureel erfgoed, en wil die dan ook zorgvuldig bewaren voor het nageslacht.


Initiatiefnemer om de werken van May te archiveren en in kaart te brengen was J. C. Oosterbaan 2, directeur van het reclamebureau van Unilever. Hij bracht het eerste werk over de schrijver uit met als titel ‘Een ketting van Boeken’ en legde een lijst aan van geïnteresseerden. De voorzitter van de Karl May vereniging, bioloog Frits Roest 3, had soortgelijke activiteiten ontplooid over schrijver Jules Verne 4. Hij hielp Oosterbaan met het schrijven van verdere boeken en zette de Karl May vereniging op. Deze telt circa honderd leden, komt tweemaal per jaar bij elkaar om boeken te ruilen en te verkopen, elkaar te ontmoeten, naar een lezing te luisteren of een film te bekijken en werkt zeer gedreven aan de archivering, het in kaart brengen en het verder uitbreiden van de biografie van zijn werken. Resultaten worden vastgelegd in het halfjaarlijks verschijnende tijdschrift De Witte Bison.

Voor iedereen toegankelijk
De vereniging geeft informatie over de werken en het lezen van Karl May en promoot het verzamelen ervan. Ze creëert vervolgens een zo compleet mogelijk overzicht van alle in Nederlands taalgebied verschenen Karl May boeken en maakt een vergelijk met de oorspronkelijke Duitse uitgaven. Frits Roest, die een leeuwendeel van het onderzoek voor zijn rekening neemt met tal van eigen uitgaven: ‘De mens Karl May, zijn leven en gedrevenheid willen we voor iedere belangstellende toegankelijk maken en de inhoud van zijn verhalen toelichten en verduidelijken. Verder willen we de Karl May verhalen op beurzen, markten en door publicaties onder breed publiek onder de aandacht brengen.’

Cultureel erfgoed
De vereniging beschouwt de verhalen van Karl May als cultureel erfgoed en wil ze overzichtelijk voor het nageslacht bewaren. Roest: ’We kijken vooruit. Volgend jaar organiseren we ter gelegenheid van zijn honderdste sterfjaar een dag met veel activiteiten rond zijn persoon. De presentatie van de zeer gedetailleerde bibliografie van May en een mini-symposium met diverse sprekers, kortom, we willen er voor zorgen dat zijn werken gelezen blijven worden.

Onderzoek gaat voort
Het onderzoek naar werken en andere producten die met Karl May te maken hebben gaat voort. Via internet en oude uitgevers vergaart men de meest zeldzame gegevens, alhoewel internet en met name de gedigitaliseerde oude krantenjaargangen van de Koninklijke Bibliotheek toch de meeste informatie opleveren. Roest: ‘Iedereen die interesse heeft in de handel en wandel van May in al zijn facetten, kan die informatie bij ons kwijt of kan juist bij ons terecht voor informatie. We brengen alles zo uitgebreid mogelijk in kaart. De werken van Karl May zijn te waardevol om verloren te laten gaan.’ Geïnteresseerden, gelijkgestemden of bibliofielen zijn van harte welkom!

Wilt u meer weten over deze ambitieuze vereniging, kijk dan op www.karl-may-vereniging.nl en wordt lid voor slechts € 15 per jaar! U kunt ook bellen met Frits Roest op [telefoonnummer] ◼ ◼ ◼


[1]In: Ede Totaal, juni 2011.
[2]Joan Christian Oosterbaan (* 19 februari 1928 , † 21 juni 2008) was een Nederlandse Karl May-kenner en -bibliograaf. Van zijn hand zijn de boeken „Een Ketting van Boeken”, „Karl Mays Bonanza van Boeken bij Becht” (met F.C. Roest), „Boeken zoeken in alle hoeken: de 21 zeldzaamste in Nederland”, „Karl May, de ‘verschreven’ schrijver”, „Lezen leren. Colportageromans: de vijf van Karl May”, (met F. C. Roest) en „Karl May Verzamelaars Compendium”.
[3]Frits Roest (voluit: Frederik Christiaan Roest, * 2 juni 1944) is een Nederlands bioloog, verbonden aan de Universiteit Wageningen, en Karl May-verzamelaar en -kenner; hij is de voorzitter van de Karl-May-Vereniging voor Nederland en België, die sinds 2006 bestaat.
[4]Jules Verne (* 8 februari 1828 , † 24 maart 1905) was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Hij wordt vaak gezien als de vader van de sciencefiction. Tot zijn bekendste romans behoren „Voyage au centre de la terre”, „De la terre à la lune”, „Vingt mille lieues sous les mers”, „Autour de la lune”, „Le tour du monde en quatre-vingts jours ” en „Michel Strogoff”.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website