Winnetoons, de schat van het wilde westen

Degelijke animatie van Karl May


Bor Beekman 1

Onuitroeibaar in Duitsland: Karl May, de schepper van cowboy Old Shatterland en indiaan Winnetou. 2

De kinderfilm Winnetoons – de schat van het wilde westen komt voort uit het succes van een tekenserie voor de Duitse tv-zender ARD, en laat de avonturen van de cowboy en indiaan kruisen met die van een New Yorkse weesjongen; Bobby. Die trekt samen met zijn rat Winchester naar het Wilde Westen, waar behalve het nodigde geboefte ook een mysterieuze schat wacht, in het welbekende Zilvermeer uit de boeken van May. Uiteraard zijn Shatterhand en Winnetou ook van de partij, om de weesjongen bij te staan. In de Nederlandse versie spreekt de cowboy met licht Vlaams accent, het is een deels Vlaamse productie. De animaties zijn degelijk, maar nooit meer dan dat. In een stijl die doet denken aan de Disney-films 3 uit de jaren tachtig, maar dan net wat minder elegant. Spannend zijn de avonturen wel: met als afsluiting een Indiana Jones-achtige 4 grotspeurtocht, inclusief ontsnapte indianengeest.
Kijkwijzer adviseert: vanaf 6 jaar.


[1]In: De Volkskrant, 30 juni 2011.
[2]Onuitroeibaar in Nederland: de domheid waarmee men spreekt en schrijft over Duitslands meest gelezen schrijver!
Old Shatterhand was natuurlijk géén cowboy!
[3]Walt Disney (voluit Walter Elias Disney , * 5 december 1901 , † 15 december 1966) was een Amerikaanse tekenaar, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer, filantroop en oprichter van The Walt Disney Company.
[4]Indiana Jones is een vijfdelige serie films rondom de fictieve archeoloog Henry Walton „Indiana” Jones jr., PhD (* 1 juli 1899), bestaande uit „Raiders of the Lost Ark”, „Indiana Jones and the Temple of Doom”, „Indiana Jones and the Last Crusade”, „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” en „Indiana Jones and the Dial of Destiny”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website