SEEN ON SCREEN: GODFELLA’S FILMBLOG

De films uit de cinema door de ogen van Bruno Pletinck


36STE IFF GENT: WINNETOONS, DE SCHAT VAN HET WILDE WESTEN


Bruno Pletinck 1

waar is de tijd dat we in de bossen cowboy en indiaantje speelden (later werd dat dokter en verpleegster). naar die jeugdspielerijen brengt de kinderfilm Winnetoons ons waarin een avontuur van Winnetou en Old Shatterhand doorkruist wordt door de zoektocht van een weesjongen naar de schat van de Azteken. zijn vader gaf hem op zijn sterfbed een boek waarin de weg naar de verborgen schat van het Zilvermeer zat. in plaats van in het dichtsbijzijnde weeshuis gedropt te worden, rent hij weg uit de New Yorkse stad en zet hij de treinrails richting Arizona. in het Wilde Westen aldaar trachten Winnetou en Old Shatterhand een einde te maken aan de reeks bank- en treinovervallen van kolonel Brinkley, zijn indiaanse handlanger Black Hawk en zijn knullige neef Jake. tevens moeten ze een oogje in het zeil houden op Winnetou’s zus Nscho-tschi die haar rebelse karakter heeft geërft van haar grootmoeder en liever in de jacht de pijl en boog hanteert in plaats van in kookpottten te zitten roeren (zie daar de start van het feminisme). Brinkley heeft intussen zijn oog laten vallen op de trein waarop Bobby zit, immers daarin wordt een ganse koffer vol goud getransporteerd. ons duo van de prairie weet een list te bedenken en Brinkley dient zonder goud af te druipen maar heeft wel het dagboek kunnen bemachtigen van Bobby. hij kidnapt Bobby, die ondertussen in het gezelschap is van Nscho-tschi, en deze dient hem te leiden naar de opperschat van de Azteken zodat hij wereldheerser kan worden. uiteraard zetten Winnetou en Old Shatterhand de achtervolging in. Winnetoons, De Schat Van Het Wilde Westen is te beschouwen als enkel een kinderanimatiefilm en zal absoluut geen breder publiek kunnen aanspreken. daarvoor is het verhaal voor volwassenen iets te infantiel (waarbij de grappen zich beperken tot tientallen schoten die hun doel missen of een dansende kip die haar service weigert) en kan men geen zelfde heimwee ervaren zoals bij Suske en Wiske met hun Texasrakkers 2. tevens is de animatie houterig zoals wij het zelf in de jaren tachtig konden aanschouwen (de paarden bewegen in galop zoals wij met beeldjes zouden huppelen), op dat vlak wel heimwee dus, maar of dit weer dan goed is voor de hedendaagse jeugd is maar de vraag. echter, de leefwereld van kinderen is nog onbevangen en hun fantasie van de far far west en hun drang naar wereldse avonturen (zie ook de poster waarbij Indiana Jones 3 geïmiteerd wordt) zullen zij perfect weerpiegeld zien in het personage van Bobby die tussen de helden van Karl May de prairie op stelten mag zetten. heb je een kroost die naar de kleuterklas gaat, dan weet je waar naar toe. in het andere geval zou ik maar een Pixarke 4doen.

2/5





GEPUBLICEERD DOOR ASOCIALGODFELLA
Alle berichten van asocialgodfella weergeven


[1]Op: https://filmsseenonscreen.wordpress.com/2009/10/12/36ste-iff-gent-winnetoons-de-schat-van-het-wilde-westen/, 12 oktober 2009.
Bruno Pletincks plaatst zijn bijdragen op zijn filmblog onder het pseudoniem asocialgodfella.
[2]Suske en Wiske is Vlaamse stripreeks uit de studio van Willy Vandersteen (voluit: Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen, * 15 februari 1913 , † 28 augustus 1990); inmiddels zijn er meer dan 300 albums van de serie verschenen. In 2009 werd het album „De Texasrakkers”, nr. 125 uit de reeks, als 3D animatiefilm verfilmd.
[3]Indiana Jones is een vijfdelige serie films rondom de fictieve archeoloog Henry Walton „Indiana” Jones jr., PhD (* 1 juli 1899), bestaande uit „Raiders of the Lost Ark”, „Indiana Jones and the Temple of Doom”, „Indiana Jones and the Last Crusade”, „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” en „Indiana Jones and the Dial of Destiny”.
[4]Pixar Animation Studios is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in het maken van animatiefilms met behulp van computeranimatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Emeryville/Cal. Sinds 5 mei 2006 maakt het bedrijf onderdeel uit van The Walt Disney Company. Bekende animatiefilms van het bedrijf zijn o.a. „Toy Story” en „Finding Nemo”.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website