Karl-May-collectie naar Den Haag

anoniem 1


De fans van Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi kunnen in Den Haag hun hart ophalen. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van 600 Nederlandstalige boeken van de legendarische schrijver Karl May ontvangen. Ze zijn afkomstig van de onlangs overleden Karl May-liefhebber Joan C. Oosterbaan 2.
De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) verwierf roem met zijn tientallen avonturenboeken die zich afspeelden in het Wilde Westen van Noord-Amerika, in het Midden-Oosten en op de Balkan. Zijn boeken waren ongekend succesvol en hebben generaties lang het beeld van de nobele indiaan in de hoofden van jonge romantische lezers geprent. Karl May is er schatrijk mee geworden, maar zijn reputatie was niet onomstreden. De landen die hij beschreef heeft hij lang niet alle bezocht.
Joan C. Oosterbaan werd in zijn jeugd gegrepen door De schat in het Zilvermeer en sindsdien verzamelde hij alles wat hij op May-gebied maar krijgen kon. In 2006 richtte hij de Karl May Vereniging op. Hij publiceerde ook bibliografische boeken op het gebied van de May-kunde, waaronder Karl May verzamelaars compendium (2000).[1]In: De Standaard, 4 augustus 2008.
Het artikel is letterlijk overgenomen van „Karl May-indianen naar Koninklijke Bibliotheek”, dat met auteursnaam Roelof van Gelder op 2 augustus 2008 in NRC Handelsblad was verschenen. Ditzelfde artikel had op 1 augustus 2008, onder de titel „Prairiehelden massaal naar de KB”, ook in NRC Handelsblad en nrc next gestaan, maar nu met auteursnaam RvG.
[2]Joan Christian Oosterbaan (* 19 februari 1928 , † 21 juni 2008) was een Nederlandse Karl May-kenner en -bibliograaf. Van zijn hand zijn de boeken „Een Ketting van Boeken”, „Karl Mays Bonanza van Boeken bij Becht” (met F.C. Roest), „Boeken zoeken in alle hoeken: de 21 zeldzaamste in Nederland”, „Karl May, de ‘verschreven’ schrijver”, „Lezen leren. Colportageromans: de vijf van Karl May”, (met F. C. Roest) en „Karl May Verzamelaars Compendium”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website