Karl May-indianen naar Koninklijke Bibliotheek

Roelof van Gelder 1


ROTTERDAM, 2 AUG. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van zeshonderd Nederlandstalige boeken van de schrijver Karl May ontvangen.

ROTTERDAM, 2 AUGUSTUS. De fans van Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi kunnen in Den Haag hun hart voortaan ophalen. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van zeshonderd Nederlandstalige boeken van de legendarische schrijver Karl May ontvangen. Ze zijn afkomstig van de in juni van dit jaar overleden Karl May-liefhebber Joan C. Oosterbaan 2.
De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) verwierf roem met zijn tientallen avonturenboeken die zich afspeelden in het Wilde Westen van Noord-Amerika, het Midden-Oosten en op de Balkan. Hij schreef de verhalen zonder de landen te bezoeken en fantaseerde er lustig op los. Mays boeken hebben generaties lang het beeld van de nobele indiaan in de hoofden van jonge romantische lezers geprent. De Duitser die schatrijk werd met zijn boeken, leidde een merkwaardig leven en begon pas met schrijven nadat hij in vrijwel elk opzicht was mislukt. Hij heeft meermalen in de cel vastgezeten.
Oosterbaan werd in zijn jeugd gegrepen door De schat in het Zilvermeer en sindsdien verzamelde hij alles van en over May. In 2006 richtte hij de Karl May Vereniging op. Oosterbaan, die vond dat Karl May in Nederland te weinig op waarde werd geschat, publiceerde ook bibliografische boeken op het gebied van de May-kunde, waaronder het Karl May verzamelaarscompendium (2000).
De collectie Karl May boeken van de KB is na het legaat meer dan verdubbeld. De KB vindt de May-boekjes ook van belang voor onderzoek naar de Nederlandse boekgeschiedenis.


[1]In: NRC Handelsblad, 02 augustus 2008.
Op de voorpagina van deze krant stond ook al aangekondigd:
KB krijgt Karl May
ROTTERDAM, 2 AUG. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van zeshonderd Nederlandstalige boeken van de schrijver Karl May ontvangen.
Een dag eerder had vrijwel hetzelfde artikel, maar dan onder de titel „Prairiehelden massaal naar de KB”, in NRC Handelsblad en nrc next gestaan, maar als auteur waren tussen haakjes de initialen RvG onder die twee identieke artikelen van 1 augustus 2008 gezet. De versie van 2 augustus 2008 werd twee dagen later ook (anoniem) overgenomen door de Belgische krant De Standaard, nu onder de titel „Karl-May-collectie naar Den Haag”.
[2]Joan Christian Oosterbaan (* 19 februari 1928 , † 21 juni 2008) was een Nederlandse Karl May-kenner en -bibliograaf. Van zijn hand zijn de boeken „Een Ketting van Boeken”, „Karl Mays Bonanza van Boeken bij Becht” (met F.C. Roest), „Boeken zoeken in alle hoeken: de 21 zeldzaamste in Nederland”, „Karl May, de ‘verschreven’ schrijver”, „Lezen leren. Colportageromans: de vijf van Karl May”, (met F. C. Roest) en „Karl May Verzamelaars Compendium”.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website