Prairiehelden massaal naar de KB

RvG 1


De fans van Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi kunnen in Den Haag hun hart ophalen. De Koninklijke Bibliotheek heeft per legaat een collectie van 600 Nederlandstalige boeken van de legendarische schrijver Karl May ontvangen. Ze zijn afkomstig van de onlangs overleden Karl May-liefhebber Joan C. Oosterbaan 2.
De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) verwierf roem met zijn tientallen avonturenboeken die zich afspeelden in het Wilde Westen van Noord-Amerika, in het Midden-Oosten en op de Balkan. Zijn boeken waren ongekend succesvol en hebben generaties lang het beeld van de nobele indiaan in de hoofden van jonge romantische lezers geprent. Karl May is er schatrijk mee geworden, maar zijn reputatie was niet onomstreden. De landen die hij beschreef heeft hij lang niet alle bezocht.
Joan C. Oosterbaan werd in zijn jeugd gegrepen door De schat in het Zilvermeer en sindsdien verzamelde hij alles wat hij op May-gebied maar krijgen kon. In 2006 richtte hij de Karl May Vereniging op. Hij publiceerde ook bibliografische boeken op het gebied van de May-kunde, waaronder Karl May verzamelaars compendium (2000).
(RvG)


[1]In: NRC Handelsblad, 1 augustus 2008.
De afkorting RvG, die onder het artikel tussen haakjes stond, staat voor Roelof van Gelder, die een dag later in NRC Handelsblad het artikel „Karl May-indianen naar Koninklijke Bibliotheek” over precies hetzelfde onderwerp publiceerde.
Ditzelfde artikel stond op 1 augustus 2008, eveneens onder de titel „Prairiehelden massaal naar de KB”, ook in ntc next, van 2006 tot 2022 de ochtendeditie van NRC Handelsblad. Ook hier staat RvG tussen haakjes onder het artikel, maar het gekke is, dat in NRC Next daar weer onder cursief stond: m.m.v. Roelof van Gelder en Dirk Leyman. De versie van 2 augustus 2008 werd twee dagen later ook (anoniem) overgenomen door de Belgische krant De Standaard, nu onder de titel „Karl-May-collectie naar Den Haag”.
[2]Joan Christian Oosterbaan (* 19 februari 1928 , † 21 juni 2008) was een Nederlandse Karl May-kenner en -bibliograaf. Van zijn hand zijn de boeken „Een Ketting van Boeken”, „Karl Mays Bonanza van Boeken bij Becht” (met F.C. Roest), „Boeken zoeken in alle hoeken: de 21 zeldzaamste in Nederland”, „Karl May, de ‘verschreven’ schrijver”, „Lezen leren. Colportageromans: de vijf van Karl May”, (met F. C. Roest) en „Karl May Verzamelaars Compendium”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website