Collectie Oosterbaan overgedragen.

KB verwerft grote verzameling Karl May-boeken


door onze verslaggever 1


DEN HAAG - De Koninklijke Bibliotheek heeft onlangs een zeer omvangrijke collectie Nederlandstalige uitgaven van Karl May in bezit gekregen. Het gaat om een legaat van de eind juni overleden Joan C. Oosterbaan.
          Oosterbaan las in zijn jeugd Karl May’s De schat in het Zilvermeer. Het maakte een grote indruk op hem. Hij ging niet alleen boeken van Karl May (1842-1912) verzamelen, maar ook informatie over de verschillende series en uitgeversreeksen. Hij zocht bovendien naar de oorspronkelijke Duitse teksten. Zijn bevindingen heeft Oosterbaan in een aantal boeken vastgelegd. Hij stond tevens aan de basis van de in 2006 opgerichte Karl May Vereniging.
          De collectie Joan C. Oosterbaan omvat ongeveer zeshonderd banden. Het is de meest complete verzameling Nederlandstalige Karl May uitgaven die ooit bijeen is gebracht. De schenking aan de Koninklijke Bibliotheek is niet alleen van belang voor belangstellenden in het werk van Karl May maar ook voor onderzoekers van de boekgeschiedenis in Nederland.
          De collectie omvat immers een rijk overzicht van de praktijk van het uitgeven in Nederland en BelgiŽ in de loop van de twintigste eeuw.
          De verwerving van de Oosterbaan-collectie betekent een verdubbeling van het aantal boeken van Karl May dat al in het bezit is van de Koninklijke Bibliotheek. De verzameling is onderdeel van de collectie kinderboeken van de bibliotheek.
          De boeken uit de verzameling van Oosterbaan worden niet uitgeleend, maar zijn uitsluitend ter inzage voor belangstellenden. De KB streeft ernaar de collectie Oosterbaan zo snel mogelijk te beschrijven.
          Het leven van Karl May was nogal uitzonderlijk. Na een mislukt beroepsleven en na meermalen in de gevangenis te hebben gezeten zette May zich aan het schrijven van avonturenromans. Hij schreef die boeken aanvankelijk zonder ook maar een keer uit Duitsland weg te gaan. Zijn boeken kwamen geheel en a! uit zijn fantasie voort. Ze spelen zich af in het Wilde Westen van de Verenigde Staten, in Afrika en in het Arabische schiereiland.
          Volgens Oosterbaan bestonden er over Karl May, die door Hitler als een van zijn favoriete auteurs werd beschouwd, allerlei misverstanden waardoor zijn boeken in de ban werden gedaan. Oosterbaan schreef vijf boeken over Karl May.


[1]In: Limburgs Dagblad, 30 juli 2008.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website