Meerderheid fans tegen dood Winnetou

anoniem 1


ELSPE, 5 juni (AP) – Winnetou mag blijven leven. Ongeveer 100.000 fans van het legendarische Apache-opperhoofd, het geesteskind van schrijver Karl May, lieten gisteren aan de vooravond van het Karl-May-festival in de Duitse plaats Elspe weten dat hun held niet mocht sterven in de slotscène van het toneelstuk ‘Winnetou’s laatste Gevecht’. Maar de meningen waren verdeeld: 47 procent vond dat de heldendood nu eenmaal bij Winnetou hoort.

De Duitse schrijver Karl May (1842-1912), die het Amerikaanse prairielandschap dat hij beschreef nooit met eigen ogen heeft gezien, maakte er een gewoonte van om de helden in zijn verhalen een noodlottige dood te laten sterven. 2

De aanstaande bezoekers van het Duitse festival vonden echter met de krappe meerderheid van 53 procent dat de schrijver en regisseur van het toneelstuk, Jochen Bludau 3, Winnetou moest laten leven.

Noodgedwongen paste Bludau het slot aan. Winnetou wordt nog steeds door een kogel van de gangster Rollings getroffen en lijkt zijn laatste adem uit te blazen in de armen van zijn makker Old Shatterhand.

Maar dan herkent Susan, het meisje dat door Winnetou uit de handen van de gangsters is gered, in de rond Winnetou verzamelde menigte Karl May in hoogsteigen persoon. Ze rent op hem af en vraagt: „Meneer May! Meneer May! Waarom gaan de helden in uw boeken toch eigenlijk altijd dood?” 4 May spartelt eerst wat tegen, maar spreekt dan de verlossende woorden: „Ik denk dat je gelijk hebt: helden sterven nooit”, waarop Winnetou als door een wonder opstaat, zijn paard bestijgt en in het dal verdwijnt. Het Karl-May-openluchtfestival in Elspe, Sauerland, begint morgen en duurt tot 7 september.


[1]In: Leeuwarder Courant : hoofdblad van Friesland, 6 juni 1997.
[2]Behalve Winnetou gaat er geen held dood in de boeken: Old Shatterhand, Old Firehand, Old Surehand, Kara Ben Nemsi, Hadschi Halef Omar, Marah Durimeh, Ben Nil: ze overleven Mays boeken allemaal! De enige hoofdpersoon die ook tijdens een avontuur sterft, is de niet zo heldhaftige Mohammed Emin.
[3]Jochen Bludau (* 2 juli 1941 , † 9 maart 2023) was een douanebeamte, later sociaal pedagoog en basisschoolleraar in Olpe. Vanaf 1971 tot 2019 was hij commercieel directeur van het Elspe Festival, waar hij tussen 1966 en 1979 en tussen 1981 en 1993 ook de rol van Old Shatterhand op zich nam.
[4]Zie noot 2.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website