Cowboytje spelen in Duitsland

Michiel Wijnbergh 1



Briesende paarden, stoere cowboys, een wilde indianenstam en de helden Winnetou en Old Shatterhand. Het zijn de ingrediënten voor een van de mooiste openluchtspektakels ter wereld: de Karl May-Festspiele in Bad Segeberg en Elspe.

Oorverdovend klinken de schoten als de bende boeven in volle galop van de heuvel komt rijden. Een oude indiaan, zwaar steunend op zijn zoon, kan niet vluchten voor de schurken. Hij is op weg naar zijn laatste rustplaats, maar de tramps (zo heten de onverlaten in ‘westjargon’) gunnen het oude opperhoofd der Tonkawa’s die tijd niet. Ze vermoorden hem koelbloedig en nemen zijn zoon en een mooie jonge vrouw gevangen, in de hoop met hen de schat in het Zilvermeer te ontdekken.




Kinderen worden in Bad Segeberg in oorlogskleuren beschilderd, alsof ze ook mogen meedoen in een Karl May-verhaal.

Levensecht

Ik ken dit soort scènes maar al te goed. Ik las ze met een zaklantaarn onder de dekens als ik allang hoorde te slapen. Maar dit keer is het niet het weidse, heuvelige prairielandschap dat Karl May opriep in zijn lange serie boeken over Winnetou en Old Shatterhand. De boeven en helden overvallen een stel boeven een postkoets en een passerende stoomtrein. Ze zijn behalve met geweren ook met echte bommen uitgerust. Als zo’n zwarte bal met een krullend lontje bij een indianennederzetting wordt afgeworpen, is een daverende klap het gevolg. Nadat de rook is opgetrokken zijn vier van de vijf tenten van de aardbodem verdwenen.


Winnetou is groot en goed gebouwd, met lang
zwart haar, hoge jukbeenderen en een wijze blik.


Terwijl de caféhouder annex begrafenisondernemer in zijn eigen doodskist kruipt, denderen indianen voorbij. Ze hangen ondersteboven aan één kant van het paard en maken al schietend de vijand onschadelijk. Ze zijn ook goed in het gevecht van man tot man. Er worden rake klappen uitgedeeld, die tot achterin de tribune te horen zijn. Natuurlijk gebruiken Old Shatterhand en Winnetou ook hier hun wijsheid om de boeven te vangen, en de oorlogszuchtige indianen hun ongelijk te laten inzien. Ze verschijnen steeds nét op tijd, nét op de juiste plek en ze zijn met z’n tweeën zowel een bende desperado’s machtig als een stam indianen. Vervolgens preken ze er op een vaderlijke manier op los, zodat het heethoofdige indianenopperhoofd inziet voor de verkeerde partij te hebben gekozen. Een paar toneellessen zouden hier geen kwaad kunnen, maar misschien is daar geen tijd voor, naast alle trainingen die de acrobatische vechtpartijen vergen.
De boeven, nog steeds vrij, zetten tenslotte hun laatste troef in. De oliebron waar het hier allemaal om draait, wordt in brand gestoken. Brandend stroomt de olie van een metershoge rots naar beneden. Een minutenlang applaus sluit de voorstelling af. De helden hebben het goed gedaan. Na twee uur lang boeven, indianen, Winnetou en Old Shatterhand te hebben aangehoord, ben ik ervan overtuigd: in het wilde Westen sprak men Duits. □



Karl May in Duitsland

Wie de Duitse taal niet goed beheerst, komt nauwelijks tekort. Vooral in Bad Segeberg wordt weinig gesproken en is het verhaal zonder de tekst uitstekend te volgen.
In Bad Segeberg speelt dit seizoen Winnetou 1. Première op 24 juni, 20.30 uur en verder tot en met 27 augustus elke donderdag, vrijdag en zaterdag om 15 uur en 20 uur en op zondag alleen om 15 uur. Prijzen variëren van DM 16,- tot DM 32,- voor volwassen en van DM 13,- tot DM 27,- voor kinderen.
Te bereiken per auto: via de A1 naar Hamburg, verder over de A1 naar Lübeck maar halverwege eraf bij afslag Bargteheide. Verder over weg 404 naar Bad Segeberg. Voor informatie en reserveringen kunt u bellen met tel. 00-49-455157236.
In Elspe speelt dit seizoen Unter Geiern (Onder de gieren). Première op 10 juni, laatste voorstelling 10 september. Tussen 10 juni en 2 juli alleen op zaterdag, zondag en dinsdag, daarna op alle dagen behalve maandag en vrijdag voorstellingen, aanvang 14.45 uur. Tussen 22 juli en 19 augustus zijn er ook op zaterdagavond om 20.15 u voorstellingen.
Op het omliggende terrein zijn nog allerlei andere westernshows te zien. Er zijn allerlei speciale arrangementen, eventueel inclusief maaltijden. Het terrein gaat om 10 uur ’s morgens open. Prijzen zijn afhankelijk van wat u wilt zien, maar volwassenen betalen voor een voorstelling ongeveer DM 32,50 en kinderen DM 26,50. Groepskorting is mogelijk. Voor informatie en reserveringen kunt u bellen met tel. 00-49-27211451. Te bereiken per auto: via Arnhem of Venlo naar Keulen, verder over de A4 richting Olpe, vlak voor Olpe A45 richting Lüdenscheid, afslag Olpe, verder richting Lennestadt. Vandaar wordt Elspe op alle borden aangegeven. Meer inlichtingen over de Karl May Spiele geeft ook het Duits Verkeersburo, Hoogoorddreef 76, 1101 BG Amsterdam, tel. 020-6978066, folderlijn 06-91091029.




[1]In: ANWB Kampioen, juni 1995.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website