Buitenlandse bladen – Der Spiegel

anoniem 1


Het Hamburgse weekblad is nooit zuinig geweest met de Vergangenheitsbewältigung. De herdenking van de capitulatie wordt herdacht met foto’s, onder andere met onbekende foto’s van de toenmalige TASS-fotograaf Boris Pusjkin 2. Beelden van 400 miljoen kubieke meter puin, concentratiekampen, lijken en Amerikaanse en Sovjetsoldaten die aan de Elbe het glas heffen.
Het omslagverhaal gaat over Karl May (1842-1912), de schepper van de helden Winnetou en Old Shatterhand, en de lievelingsauteur van Adolf Hitler. Nog in 1943 gelastte Hitler, ondanks de papierschaarste de heruitgave van nog eens driehonderdduizend exemplaren van de Winnetou-delen.
Dat May zich bij zijn leven wel eens had uitgesproken tegen racisme, kolonialisme en imperialisme, zelfs pacifistische opvattingen had en bij gelegenheid ook pro-joods was, deerde dus niet.
Het leven zag er aanvankelijk niet florissant uit voor de vijfde nazaat van een veertien kinderen tellend weversgezin. De jonge May loog en zwendelde dat het een lieve lust was, en verdween voor kleine vergrijpen in totaal acht jaar achter de tralies. Zelfs toen hij al beroemd was, bediende hij zich nog ten onrechte van een doctorstitel.
Hoewel May al heel wat avonturen had laten plaatsvinden in het Midden-Oosten en natuurlijk Amerika, bezocht hij die delen van de wereld pas in 1899 en 1908. In Amerika zag hij een nederzetting met ongeveer vierhonderd Irokezen, maar die leken in niets op de Indianen die in zijn boeken de hoofdrol speelden.
Geen Duitse schrijver is zo goed verkocht als May. Tot dusverre zijn tachtig- tot honderdmiljoen van zijn boeken in 28 talen verkocht 3. Elk jaar komen er nieuwe vertalingen op de markt. Wie leest dat allemaal? Dat is niet bekend. Verkocht is verkocht.


[1]In: De Volkskrant, 2 mei 1995.
[2]Boris Poesjkin (Russisch: Бори́с Пу́шкин) was een (mij) onbekende fotograaf van het Sovjet-persbureau TASS).
[3]Honderd miljoen geldt alleen al voor het Duitse taalgebied (Duitsland, Oostenrijk, Südtirol, Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en de Ostkantons). Van alle vertalingen zijn naar schatting ook nog eens 100.000.000 exemplaren aan de man gebracht, blijkbaar tot leedwezen van de schrijver van dit artikel.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website