Lezing over Sioux-indianen

anoniem 1


Woensdag 18 januari om 10.00 uur zal mevr. Gerda Bolhuis 2 van de Lakota Stichting uit Nieuwegein een lezing houden over de Lakota of Sioux-indianen. Deze mensen leven in reservaten in Noord- en Zuid-Dakota en in de grote steden in het westen van de Verenigde Staten.
In tegenstelling tot wat wij ervan weten uit boeken van Karl May en films uit Hollywood, verkeren de Indianen in een achtergestelde positie, zoals veelal met minderheden het geval is. Ondanks hun rijke culturele historie wordt hun situatie nog altijd gekenmerkt door onderontwikkeling, armoede en veel voorkomend alcoholisme.
De Lakota Stichting tracht van hieruit hier iets aan te doen door middel van publikatie, manifestaties en het opzetten van reizen. Tevens geeft de stichting financiële steun aan projecten, zoals het opzetten van een radio-station, kinderkampen en een jeugdcentrum voor de Sioux-gemeenschappen. Een en ander wordt geïllustreerd met dia’s en het tentoonstellen van Indiaanse voorwerpen. De bijeenkomst wordt gehouden in “De Deel” Kerkstraat 11B, achter de Oude Kerk, zaal open 9.30 uur; sluiting 11.30uur. Entree: ƒ 3,50 (incl. koffie of thee) gevraagd. Informatie: tel. 17001. Komende onderwerpen: 1 februari, pergamano of papierkunst, 15 februari; dromen, wat betekenen ze?; 1 maart, fietsen door de U.S.A.


[1]In: Soester Courant, 11 januari 1995.
[2]Gerda Bolhuis is of was de directrice van de Lakota Stichting; in 1992 publiceerde zij het boek „De Ziel van Indiaans Amerika”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website