Indiaanse cultuur herleeft in Amerika

anoniem 1


De cultuur van Amerika is verstrengeld met die van de Indianen. Eeuwenlang voordat de eerste Europeaan er voet aan wal zette, was Amerika het grondgebied van honderden Indianenstammen. Elk met hun eigen gewoonten, gebruiken, taal, dansen en kleuren. De indrukwekkende Indiaanse cultuur kan nog steeds worden beleefd in het zuidwesten van Amerika. Een culturele ontdekkingstocht door de Indianenstaten Colorado, New Mexico, Arizona en Utah biedt de kans om in de voetsporen te treden van Winnetou en ‘Dances with Wolves’ 2.

De beste gelegenheid om kennis te maken met ‘Native America’ en natuurlijk de schitterende natuur in het zuidwesten van het land, is een rondreis langs verschillende Indianenreservaten. De tocht start in Denver en voert langs steden als Taos, Santa Fe, Albuquerque, Cortez, Glenwood en Vail.

Reservaten
Op de route ligt onder meer het Navajo Indianenreservaat en een aantal bekende pueblos, zoals Taos Pueblo en Santa Clare Pueblo. Stambewoners verzorgen hier zelf de rondleidingen. De bezoeker wordt ingeleid in de roerige Indiaanse geschiedenis en de dagelijkse gebruiken die nog steeds in ere worden gehouden. Tevens bestaat de mogelijkheid traditionele feesten en rituelen bij te wonen. Het hoogtepunt van de Indiaanse feestdagen is 12 augustus, wanneer in Gallup/Arizona de Inter-Tribal Indian Ceremonial plaatsvindt. Duizenden Indianen komen dan bij elkaar voor rodeo’s, ceremonieën en natuurlijk een optreden van de spectaculaire Indian Ceremonial Dancers.

Nationale Parken
Niet ver van Gallup ligt temidden van de rode canyons van Canyon de Chelly de Hubbel Trading Post, het laatste nog overgebleven Indiaanse handelscentrum. Vandaaruit gaat de tocht via het Hopi Indianenreservaat naar de legendarische Grand Canyon. Dit is slechts één van de bijzondere Amerikaanse natuurgebieden die tijdens de reis worden bezocht. Ook Monument Valley staat op het programma, dat met z’n beroemde ‘left and right handshoe3 nog steeds het decor is voor veel cowboy- en Indianenfilms. Andere parken die worden bezocht zijn Arches National Park, dat zijn naam dankt aan de opvallende rotsbogen, Mesa Verde National Park met overblijfselen van rots- en grotwoningen van de Anasazi Indianen en de zandsteenformaties van Canyonlands. De ‘4 corners’ is de plek waar de staten Utah, Arizona, Colorado en New Mexico samenkomen. Dit punt biedt een schitterend uitzicht over de Rocky Mountains. Op weg van Taos naar Santa Fe liggen de Puye Indian Cliff Dwellings. In het EI Morro National Monument kunnen nog incripties van de Spaanse veroveraars worden bewonderd.

Busrondreis
Deze unieke zestiendaagse busrondreis wordt onder de naam ‘The Indian Lands and Heritage of Native America’ georganiseerd door Holland Overseas Travel (HOT). Informeer ernaar bij het ANVR-Reisburo.


[1]In: Soester Courant, 12 januari 1994.
[2]Dances With Wolves” is een Amerikaanse epische westernfilm uit 1990, geregisseerd door de Amerikaanse filmacteur en -regisseur Kevin Costner (voluit: Kevin Michael Costner, * 18 januari 1955), die zelf ook de hoofdrol speelde. De film is een bewerking van het gelijknamige boek van Michael Blake (* 5 juli 1945 , † 2 mei 2015). De film speelt zich af in 1863 in Amerika. Luitenant Dunbar (Costner) krijgt een afgelegen en verlaten post in Dakota toegewezen; al gauw bemerkt Dunbar dat hij niet alleen is. Hij raakt bevriend met een wolf, die hij „Two-Socks” noemt. Vlak bij zijn post bevindt zich een Lakota-indianenstam. De indianen van de stam zijn nieuwsgierig naar die blanke vreemdeling. Dunbar raakt bevriend met de stam en er bloeit een liefde op tussen hem en „Stands With a Fist” (een rol van Mary McDonnell, voluit: Mary Eileen McDonnell, * 28 april 1952), een blanke vrouw die als jong meisje in de stam werd opgenomen. Al snel blijkt dat de frontier alleen maar opschuift en besluit Dunbar voor zijn nieuwe vrienden te kiezen in plaats van het aanstormende leger, waar hij voorheen onderdeel van uitmaakte.
[3]„Handshoe” is natuurlijk sowieso niet goed, want dat woord bestaat niet in het Engels. „Glove” zou al een stuk beter zijn, ware het niet dat de twee rotsen Mittens worden genoemd, wanten, want zo zien ze uit: eentje met een rechterduim en eentje met een linkerduim.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website