Winnetou’s testament

Cabaret Pappenheim


anoniem 1


Tekstschrijver en ideeënman Peter Lusse 2, dit keer in gezelschap van Myléne d’Anjou 3 en Bas Odijk 4, staat weer garant voor een avond puur cabaret. Als 12-jarige jongen leefde je met indianenethiek; de nobele krijger die zijn overwonnen vijand spaart en niet meer neemt dan hij nodig heeft. Wat is er gebeurd met de idealen van de jonge Winnetou? Heeft de beschaving die, net als de indianen, om zeep geholpen? Opvoeding en onderwijs zorgen ervoor dat je het grootste deel van je oerinstincten kwijtraakt. De gevolgen laten zich raden, en dat geldt zowel voor de wapenhandelaren als voor geheimagenten, hoorspelacteurs, huisvrouwen en helaas ook voor cabaretiers.
Er zijn heel wat cabaretgroepen die ons landje overspoelen. Het Leids Cabaretfestival 5 en Camaretten 6 zorgen daar wel voor. Zo nu en dan hebben we het gevoel dat er talent aan het werk is. Pappenheim 7 geeft dat gevoel. De teksten zijn sterk en zitten literair welluidend in elkaar. Peter Lusse zegt dat je het met binnenrijm en een doorlopende zin wel maakt in de Nederlandse cabaretwereld. Goede teksten zijn zeldzaam. Cabaret moet aan de drie Z’s voldoen, aldus Peter Lusse in zijn openingsnummer: Zeehondjes, Zuid-Afrika en Zure regen. Aan het eind zingt hij een lied over een gestrande orca in Zuid-Afrika. Blanken lieten hem liggen omdat hij zwart gevlekt was; zwarten daarentegen ook. Hij was immers veel te wit. Tot overmaat van ramp begon het ook nog zuur te regenen.
Muzikaal zit het programma perfect in elkaar. Bas Odijk is een geweldig begeleider met een heel creatief en oorstrelend pianospel. Ook zangtechnisch brengt het gezelschap het er heel goed vanaf; getuige bijvoorbeeld de a capella-samenzang in een nummer over de dood. Definitief rekent het trio daarin af met de heersende mode om na de dood feest te vieren.


[1]In: Soester Courant, 17 april 1991.
[2]Peter Lusse (voluit: Petrus Joannes Hendrikus Lusse, * 26 juni 1959) is een Nederlands cabaretier, spreker, presentator, acteur, schrijver en zanger. Hij kreeg landelijke bekendheid door het spelen van de mannelijke hoofdrol in de sitcom Vrienden voor het leven, die van 8 april 1991 tot en met 31 december 1993 door RTL 4 werd uitgezonden.
[3]Mylène d’Anjou (voluit: Mylène Marie d’Anjou, * 20 januari 1966) is een Nederlands actrice, musicalactrice en cabaretière.
[4]Bas Odijk (* 1953) is een Nederlands pianist, die in 1990 deel uitmaakte van de Cabaretgroep Pappenheim.
[5]Het Leids Cabaretfestival is een cabaretfestival dat sinds 1978 jaarlijks in Leiden gehouden wordt, met als vaste toneel de Leidse Schouwburg. Het festival biedt jong cabarettalent een opstap naar een groter publiek en wellicht een professionele theatercarrière.
[6]Cameretten is het oudste en een van de grootste cabaretfestivals van Nederland. Het festival bestaat sinds 1966 en is een voorbeeld gebleken voor alle andere grotere cabaretfestivals, met name in toernooi- en prijzenopzet. Tot 1988 werd het gehouden in Delft, tot 2021 in Rotterdam en vanaf 2022 in ’s-Gravenhage.
[7]Cabaret Pappenheim was eind jaren ’80/begin jaren ’90 een cabarettrio, bestaande uit Peter Lusse (voluit: Petrus Joannes Hendrikus Lusse, * 26 juni 1959), Lenette van Dongen (* 1 december 1959) en Hans van Gelder (* 22 april 1961), later uit Peter Lusse, Mylène d’Anjou en Bas Odijk.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website