Biografie over Karl May groot succes in de DDR

(anoniem) 1


OOST-BERLIJN (DPA, ANP) – De eerste biografie die in de DDR is verschenen over de bekende Duitse schrijver Karl May is een groot ‘verkoopsucces’. Dat zegt de uitgever van ‘De man die Old Shatterhand was’ van Christian Heermann 2.
De weverszoon Karl May (1842-1912) bereikte een ongekende en nog steeds voortdurende populariteit als de schepper van het Apacheopperhoofd Winnetou en diens blanke bloedbroeder Old Shatterhand. Zij werden mede dankzij Mays pakkende en eenvoudige stijl onsterfelijk.
De avonturenromans van Karl May speelden onder meer in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en op de Balkan. De meeste landschappen, die daarin vaak tot in detail worden beschreven, had de schrijver echter nooit gezien.
Mays ster rees zodanig dat in de Westduitse stad Bamberg een Karl May museum is ingericht. Daarnaast bestaat sinds 1969 in Hamburg het Karl-May-Gesellschaft, dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het leven en werk van de schrijver.
In 1965 schreef de Westduitser Hans Wollschläger 3 een wetenschappelijk biografie over Karl May. Heermann zegt aan zijn karwei te zijn begonnen omdat sindsdien ‘ontstellend veel nieuwe gegevens over May bekend zijn geworden’.


[1]In: Trouw, 27 januari 1989.
[2]Dr. Christian Heermann (* 11 september 1936 , † 27 november 2017) was een vooraanstaand Karl May-onderzoeker. Over Karl May schreef hij o.a. „Der Mann, der Old Shatterhand war”, „Karl May, der Alte Dessauer und eine “alte Dessauerin””, „Reisen zu Karl May. Erinnerungsstätten in Berlin, Sachsen-Anhalt, Sachsen und Thüringen” (samen met Wolfgang Hallmann, * 10 december 1947), „Old Shatterhand ritt nicht im Auftrag der Arbeiterklasse”, „Winnetous Blutsbruder”, „Karl-May-Haus Hohenstein-Ernstthal. Sächsische Museen Bd. 20” (als co-auteur) en „Winnetou in Dresden”. Voorts was hij als uitgever en/of redacteur betrokken bij de uitgaven „Old Shatterhand läßt grüßen”, „Das Begleitbuch zu den Ausstellungen. Karl-May-Haus Hohenstein-Ernstthal”, „Karl May auf sächsischen Pfaden” en Karl-May-Haus Information (t/m nr. 22 (2009)).
[3]Hans Wollschläger (* 17 maart 1935 , † 19 mei 2007) was een Duits schrijver, vertaler, historicus, uitgever, muziekwetenschapper, organist en Karl-May-onderzoeker. In 1965 publiceerde hij de eerste complete biografie van Karl May („Karl May in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten” (latere drukken onder de titel „Karl May. Grundriß eines gebrochenen Lebens”). In 1971 werd hij plaatsvervangend voorzitter van de Karl-May-Gesellschaft en mede-uitgever van de Jahrbücher der Karl-May-Gesellschaft, waarin hij zelf ook volop bijdragen over het leven en werk van Karl May schreef. Ook was hij als uitgever betrokken bij de publicatie van de Historisch-Kritische Ausgabe.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website