Biografie Karl May slaat aan in DDR

anoniem 1


‘De man die Old Shatterhand was’, de eerste in Oost-Duitsland verschenen biografie over Karl May, is een groot succes. De levensloop van de bekende Duitse schrijver van indianenverhalen en avonturenromans, is vastgelegd door Christian Heermann 2.

Hij zegt de biografie te hebben geschreven omdat er ‘ontelbaar veel nieuwe gegevens’ over May boven water zijn gekomen sinds de Westduitse schrijver Hans Wollschläger 3 in 1965 een wetenschappelijke Karl Maybiografie publiceerde.
De boeken van de weverszoon Karl May (1842-1912) spelen onder meer in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en op de Balkan. Maar de meeste landschappen, die daarin vaak tot in detail worden beschreven, had de schrijver nooit gezien.
May bereikte een ongekende populariteit als de schepper van het Apache-opperhoofd Winnetou en zijn blanke bloedbroeder Old Shatterhand. Zijn succes was zo groot, dat destijds in de Westduitse stad Bamberg een Karl Maymuseum is ingericht. Daarnaast bestaat sinds 1969 in Hamburg de ‘Karl-May-Gesellschaft’. Dit instituut houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het leven en werk van de schrijver.


[1]In: Haagsche Courant, 27 januari 1989.
[2]Dr. Christian Heermann (* 11 september 1936 , † 27 november 2017) was een vooraanstaand Karl May-onderzoeker. Over Karl May schreef hij o.a. „Der Mann, der Old Shatterhand war”, „Karl May, der Alte Dessauer und eine “alte Dessauerin””, „Reisen zu Karl May. Erinnerungsstätten in Berlin, Sachsen-Anhalt, Sachsen und Thüringen” (samen met Wolfgang Hallmann, * 10 december 1947), „Old Shatterhand ritt nicht im Auftrag der Arbeiterklasse”, „Winnetous Blutsbruder”, „Karl-May-Haus Hohenstein-Ernstthal. Sächsische Museen Bd. 20” (als co-auteur) en „Winnetou in Dresden”. Voorts was hij als uitgever en/of redacteur betrokken bij de uitgaven „Old Shatterhand läßt grüßen”, „Das Begleitbuch zu den Ausstellungen. Karl-May-Haus Hohenstein-Ernstthal”, „Karl May auf sächsischen Pfaden” en Karl-May-Haus Information (t/m nr. 22 (2009)).
[3]Hans Wollschläger (* 17 maart 1935 , † 19 mei 2007) was een Duits schrijver, vertaler, historicus, uitgever, muziekwetenschapper, organist en Karl-May-onderzoeker. In 1965 publiceerde hij de eerste complete biografie van Karl May („Karl May in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten” (latere drukken onder de titel „Karl May. Grundriß eines gebrochenen Lebens”). In 1971 werd hij plaatsvervangend voorzitter van de Karl-May-Gesellschaft en mede-uitgever van de Jahrbücher der Karl-May-Gesellschaft, waarin hij zelf ook volop bijdragen over het leven en werk van Karl May schreef. Ook was hij als uitgever betrokken bij de publicatie van de Historisch-Kritische Ausgabe.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website