Gedenkteken Karl May in de DDR

anoniem 1


Karl May, de geestelijke vader van de prairie-helden Old Shatterhand en zijn indiaanse vriend Winnetou, heeft in Oost-Duitsland een officieel gedenkteken gekregen. Ter gelegenheid van de 75ste sterfdag van de schrijver is in de ‘Villa Shatterhand’ in Radebeul bij Dresden een gedenkteken onthuld 2.
Het Oostduitse persbureau ADN meldde dat Klaus Schumann 3, de voorzitter van de Karl May-stichting, de tot 1983 verketterde May nu prees als een schrijver, wiens literaire werk bij de jeugd in de DDR talrijke nieuwe aanhangers heeft gevonden. Dit blijkt ook uit de belangstelling voor het Karl May-museum in Bamberg, dat het afgelopen jaar door 265.000 mensen werd bezocht 4.
Het werk van May, die in 1842 als arbeiderszoon werd geboren in Hohenstein-Ernstthal 5, was in de DDR tot 1983 verboden. Pas toen gaven de autoriteiten toe aan de niet te stuiten belangstelling voor zijn verhalen, die in West-Duitsland en daarbuiten al zo lang werden verslonden. Na 1983 is het verzameld werk van May in Oost-Duitsland in zeven delen opnieuw uitgegeven, en wordt het officieel tot het literair erfdeel van de DDR gerekend.
Een belangrijk thema van Mays Old Shatterhand-verhalen was de ondergang van de indianen die door de oprukkende blanken werden uitgemoord en van hun woonplaats verdreven. De verhalen hebben de klassieke structuur van de strijd van helden tegen schurken, waarbij de laatsten uiteindelijk nooit hun straf ontlopen, hetgeen door May veelal op een moraliserende toon werd beschreven.


[1]Bron onbekend, april 1987.
Op 2 april 1987 is hetzelfde artikel, vrijwel woordelijk hetzelfde, maar dan onder de titel „Karl May krijgt gedenkteken in DDR” ook gepubliceerd in Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad. Alleen heeft de democratisch-socialistische bewerker van het persbericht eraan toegevoegd dat Hohenstein-Ernstthal deel zou uitmaken van de gemeente Karl-Marx-Stadt, van 10 mei 1953 tot 1 juni 1990 de naam van de stad Chemnitz.
[2]Als regelmatig bezoeker van Villa „Shatterhand” ben ik natuurlijk razend benieuwd naar dit gedenkteken, dat volgens dit bericht in 1987 in de villa onthuld zou zijn. Antwoord van René Wagner (* 20 maart 1950), van 1986 tot 2013 en in 2020 directeur van het Karl-May-Museum, d.d. 13 mei 2023: „Das ist sicher ein Irrtum.”
[3]Dr. Klaus Schumann was in de jaren ’80 voorzitter van de Karl-May-Stiftung.
[4]Gek, dat het bezoekersaantal van het Karl-May-Museum in het West-Duitse Bamberg wordt aangevoerd als argument voor de revival van Karl May in Oost-Duitsland. Zou het persbericht niet het Karl-May-Museum in Radebeul bedoelen? De cijfers komen aardig in de buurt van wat René Wagner op 20 november 1987 op het congres van de Karl-May-Gesellschaft meldde: „Mit der Eröffnung der ständigen Ausstellung “Karl May – Leben und Werk” im Februar 1985 erreichte der Besucherstrom mit 360.000 Gästen seinen bisherigen Höhepunkt.” Zijn toespraak is opgenomen in het „Jahrbuch der Karl-May-Gesellschaft 1988” op pp. 390-392.
[5]De stad Hohenstein-Ernstthal bestaat pas vanaf 1 januari 1898 door de samenvoeging van Hohenstein en Ernstthal; Karl May werd op 25 februari 1842 geboren in Ernstthal.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website