Karl May krijgt gedenkteken in DDR

anoniem 1


BERLIJN – Karl May, de geestelijke vader van de prairie-helden Old Shatterhand en zijn Indiaanse vriend Winnetou, heeft in Oost-Duitsland een officieel gedenkteken gekregen. Ter gelegenheid van de 75ste sterfdag van de schrijver is in de „Villa Shatterhand” in Radebeul bij Dresden een gedenkteken onthuld 2.
Het Oostduitse persbureau ADN meldde dat Klaus Schumann 3, de voorzitter van de Karl May-stichting, de tot 1983 verketterde May nu prees als een schrijver, wiens literaire werk bij de jeugd in de DDR talrijke nieuwe aanhangers heeft gevonden. Dit blijkt ook uit de belangstelling voor het Karl May-museum in Bamberg, dat het afgelopen jaar door 265.000 mensen werd bezocht 4.
Het werk van May, die in 1842 als arbeiderszoon werd geboren in Hohenstein-Ernstthal 5 dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Karl Marxstadt 4, was in de DDR tot 1983 verboden. Pas toen gaven de autoriteiten toe aan de niet te stuiten belangstelling voor zijn verhalen, die in West-Duitsland en daarbuiten al zo lang werden verslonden. Na 1983 is het verzameld werk van May in Oost-Duitsland in zeven delen opnieuw uitgegeven, en wordt het officieel tot het literair erfdeel van de DDR gerekend.
Een belangrijk thema van Mays Old Shatterhand-verhalen was de ondergang van de Indianen die door de oprukkende blanken werden uitgemoord en van hun woonplaats verdreven.


[1]In: Het Vrije Volk : democratisch-socialistisch dagblad, 2 april 1987.
Onder de titel „Gedenkteken Karl May in de DDR” werd hetzelfde artikle, vrijwel woordelijk hetzelfde, in april 1987 ook in een onbekende bron gepubliceerd.
[2]Als regelmatig bezoeker van Villa „Shatterhand” ben ik natuurlijk razend benieuwd naar dit gedenkteken, dat volgens dit bericht in 1987 in de villa onthuld zou zijn. Antwoord van René Wagner (* 20 maart 1950), van 1986 tot 2013 en in 2020 directeur van het Karl-May-Museum, d.d. 13 mei 2023: „Das ist sicher ein Irrtum.”
[3]Dr. Klaus Schumann was in de jaren ’80 voorzitter van de Karl-May-Stiftung.
[4]Gek, dat het bezoekersaantal van het Karl-May-Museum in het West-Duitse Bamberg wordt aangevoerd als argument voor de revival van Karl May in Oost-Duitsland. Zou het persbericht niet het Karl-May-Museum in Radebeul bedoelen? De cijfers komen aardig in de buurt van wat René Wagner op 20 november 1987 op het congres van de Karl-May-Gesellschaft meldde: „Mit der Eröffnung der ständigen Ausstellung “Karl May – Leben und Werk” im Februar 1985 erreichte der Besucherstrom mit 360.000 Gästen seinen bisherigen Höhepunkt.” Zijn toespraak is opgenomen in het „Jahrbuch der Karl-May-Gesellschaft 1988” op pp. 390-392.
[4]Hohenstein-Ernstthal is vanaf 1 januari 1898 tot op de dag van vandaag een zelfstandige gemeente.
De stad Chemnitz moest van 10 mei 1953 tot 1 juni 1990 de naam Karl-Marx-Stadt dragen. Grappig is dat E. van Linden (pseudoniem van Wouter T. Klaren) het in zijn „Enige essentiële elementen in leven en werk van Karl May” (1979) consequent heeft over Karl-May-Stadt in plaats van Karl-Marx-Stadt.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website