Postzegels – Winnetou op Westduitse zegel

Victor Hafkamp 1


Winnetou, het opperhoofd van de Apachen, is zonder meer een van de bekendste helden uit de jeugdliteratuur. Samen met Old Shatterhand en Old Surehand is hij het geesteskind van de Duitse schrijver Karl May die 75 jaar geleden in Radebeul overleed.
May die eigenlijk Hohenthal heette 2, was lange tijd een miskend genie. Pas tegen het einde van zijn leven, toen zijn avonturenromans al door miljoenen waren verslonden, was hij in staat de door hem beschreven gebieden te bezoeken.

WERELDBEKEND
De posterijen van de Bondsrepubliek eren Karl May 12 februari met de uitgifte van een zegel van 80 pfennig, waarop we Winnetou zien. Helga Regenstein 3 die de zegel ontwierp, baseerde zich op de Winnetou-figuur zoals die op de band van Winnetou I wereldbekend werd.
De bekende striphelden Suske en Wiske 4 komen dit jaar ook op een postzegel te staan. België dat in 1979 Kuifje 5 al op een zegel vereeuwigde, brengt het tweetal dit najaar in beeld op een Jeugdfilatelie-uitgifte.

[…]


[1]In: Algemeen Dagblad, 24 januari 1987.
[2]Karl Hohenthal was een pseudoniem van Karl May (niet omgekeerd!). Onder dit pseudoniem publiceerde May tussen 1875 en 1881 zes korte verhalen: „Die Universalerben”, „Der Giftheiner”, „Der Pflaumendieb”, „Der Scheerenschleifer, „Ein Dichter” en „Die Both Shatters”.
[3]Helga Regenstein (* 1939) is een beeldend kunstenares uit Dortmund.
[4]Suske en Wiske is een Vlaamse stripreeks uit de studio van Willy Vandersteen (voluit: Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen, * 15 februari 1913 , † 28 augustus 1990); inmiddels zijn er meer dan 300 albums van de serie verschenen. In 2009 werd het album „De Texasrakkers”, nr. 125 uit de reeks, als 3D animatiefilm verfilmd.
[5]Kuifje (Frans/Engels: Tintin, Duits: Tim und Struppi) is een Vlaamse stripreeks van Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi, * 22 mei 1907 , † 3 maart 1983).Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website