Boeken kort

Dick Scheepstra 1

[...]

Indianenverhalen
Onlangs besprak ik “De schreeuw van de dondervogel” een zeer aantrekkelijke verhalenbundel met “de beste indianenverhalen”. N verscheen bij een andere uitgever een bundel “Indianenverhalen” Alleen Karl May komt in beide bundels voor. De andere vier auteurs van wie werk in „Indianenverhalen” werden opgenomen zijn James Fenimore Cooper (De laatste der Mohikanen) 2, Torry Gredsted 3, Joseph Altsheller 4 en Georg Goll 5, op de eerste na, mij onbekende auteurs. Beide verhalenbundels hebben gemeen dat ze trachten een zo goed mogelijk beeld te geven van het leven van de indianen, hun cultuur en hun geschiedenis.
In dit boek episoden uit zes bekende en minder bekende werken, die in chronologische volgorde de geschiedenis van de Noordamerikaanse indianen van het midden van de 18e eeuw tot het eind van de vorige eeuw weergeven – “een tijd waarin de indianen nog de bezitters en bewoners waren van het grooste deel van het Noodamerikaanse continent, al vonden daar toen al verbitterde gevechten plaats tussen Portugese, Hollandse, Franse en Engelse kolonisten, gevechten die de dit de laatstgenoemden uiteindelijk wonnen”. (8) 6

De gekozen verhalen gaan tot en met de grote slag aan de Little Bighorn in 1876, de eerste keer dat de indianen (met name de Sioux) één front vormden en de laatste keer dat ze een grote overwinning behaalen. Slechts één generatie later waren de indianen in reservaten opgeborgen. Ondanks hun dappere verzet verloren ze uiteindelijk toch voorgoed hun jachtgronden en hun vrijheid.
De verhalen zijn bijzonder fraai geïllustreerd door de Tsjechische tekenaar Zdenëk Burian 7. Zijn tekeningen zijn natuurgetrouw en voegen beslist een extra dimensie toe aan de verhalen.
Conclusie: een interessante bundel. Minder veelomvattend dan “De schreeuw van de dondervogel”, maar fraaier én gebonden in linnen band uitgegeven. “Indianenverhalen” biedt eveneens een goed tegenwicht tegen vaak te sensationele wild west-verhalen. De indianen – hoe dan ook de oorspronkelijke bezitters van het land – worden geloofwaardig en met respect neergezet en in hun waarde gelaten. Ook jongeren zullen de verhalen kunnen waarderen, al wordt de slag aan de Little Bighorn wel erg uitvoerig en in details beschreven.

N.a.v. Indianenverhalen; bewerkt door Vladimir Hulpach; tekeningen van Zdenëk Burian.
Holland, Haarlem, gebonden, 311 blz. ƒ 29,50.
8

[...]


[1]In: Nederlands Dagblad : gereformeerd gezinsblad, 6 december 1982.
[2]James Fenimore Cooper (* 15 september 1789 , † 14 september 1851) was een Amerikaans schrijver, die vooral bekendheid verwierf met zijn zeeverhalen en historische verhalen, de vijfdelige Leatherstocking Tales: „The Deerslayer. The First War Path”, „The Last of the Mohicans. A Narrative of 1757”, „The Pathfinder. The Inland Sea”, „The Pioneers. The Sources of the Susquehanna; A Descriptive Tale” en „The Prairie. A Tale”, met Natty Bumppo (bijgenaamd „Leatherstocking” en „Hawkeye”) in de hoofdrol; het tweede boek uit deze reeks, „The Last of the Mohicans” wordt door vriend en vijand beschouwd als zijn meesterwerk.
[3]Torry Gredsted (voluit: Thorvald Gredsted, * 24 september 1885 , † 2 november 1945) was een Deense schrijver van kinderboeken. Hij schreef o.a. de Paw-serie, waarvan het eerste deel is verfilmd; van zijn hand zijn ook enkele jongensboeken over indianen, zoals „Løftet som bandt” (=„De belofte als gebonden”), „Boden Betales” (=„De boete is betaald”) en „Hokota” (=„De zoon der prairie”).
[4]Joseph Altsheller (voluit: Joseph Alexander Altsheler, * 29 april 1862 , † 5 juni 1919) was een Amerikaans journalist en schrijver van populaire jongensboeken. Tweeëndertig van zijn vijftig romans en minstens evenzovele korte verhalen maken zijn onder te verdelen in zeven series: The Civil War Series (8 delen), The French and Indian War Series (6 delen), The Gold Series (2 delen), The Great West Series (2 delen), The Texan Series (3 delen), The World War Series (3 delen) en The Young Trailers Series (8 delen).
[5]Georg Goll (* ? , † ?) was een Tsjechisch schrijver. Zijn bekendste boek is „Dakota v ohni” (=„Dakota in brand”).
[6]Wat de bedoeling van de (8) is, wordt niet aangegeven; waarschijnlijk gaat het om het paginanummer waarop het citaat staat: dat zal dan wel de inleiding van het boek zijn.
[7]Zdeněk Burian (voluit: Zdeněk Michael František Burian, * 11 februari 1905 , † 1 juli 1981) was een Tsjechisch schrijver, illustrator en paleo-artiest. Hij zou in totaal zo’n 20.000 illustraties hebben gemaakt, waarvan alleen al 500 tot 800 reconstructies van de prehistorie. Ook illustreerde hij Tsjechische Karl May-uitgaven; dertien van die illustraties zijn overgenomen op de voorkanten van de Duitse Gesammelte Werke: deel 11 (tot 1996), 12, 13, 33, 39 (tot 1999), 50, 60, 66, 67, 68, 69, 70 en 78.
[8] Het lijkt erop dat de hier besproken bundel „Indianenverhalen” een vertaling is van de Tsjechische bundel „Indiánské příběhy”, met verhalen van dezelfde vijf genoemde auteurs en in 1979 uitgegeven door Artia in Praag (herdrukken bij Albatros in Praag).



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website