Stripnieuws

Felix Wilbrink 1

[...]

„DELGADITO” BLIJFT OP HOOG PEIL



• „Delgadito”, een door blanken
opgevoede Apache, die door
zijn volk nauwelijks meer wordt
geaccepteerd.

Een ander nieuwtje op de driedaagse was het derde deel van „Delgadito”. Deze uitstekende strip van Paul Teng Ping Ya 2, een wel zeer exotische naam voor een geboren Rotterdammer, speelt in het Amerika rond 1850. Delgadito is een door blanken opgevoede Nedni-Apache die met moeite weer door zijn volk wordt geaccepteerd.
Paul Teng die sinds het lezen van de boeken van Karl May geïnteresseerd is in het wel en wee van de Noordamerikaanse Indianen, brak zijn studie culturele antropologie af om strips te gaan tekenen. Zijn stijl doet denken aan die van Giroud 3en wekt, doordat de albums in zwart-wit gedrukt zijn, het idee dat de platen niet echt af zijn. Daarentegen wordt het verhaal subtiel verteld, en zijn zelfs de details uitstekend gedocumenteerd. De prachtige voorplaat rechtvaardigt de hoop, dat Paul Teng ooit eens een album in kleur uit zal brengen waarmee hij op slag een van Nederlands beste striptekenaars zal worden. „Delgadito wordt uitgebracht door Panda 4, de uitgeverij die al jaren bezig is met het uitbrengen van het volledige Eric de Noorman-verhaal van Hans Kresse 5. Helaas komen de schitterende albums in een volstrekt onlogische volgorde uit. Na band 1, 2, 3, kwam band 7, gevolgd door band 15 t/m 20. Nu staat band 8 op stapel. Voor de pittige prijs van 43 gulden per deel toch een absolute must voor verzamelaars.

[...]


[1]In: De Telegraaf, 25 september 1982.
[2]Paul Teng Ping Ya (* 6 maart 1955) is een Nederlandse striptekenaar die bekend staat onder de naam Paul Teng. Hij tekent voornamelijk realistisch-historische strips. Van zijn Delgadito-reeks zijn vier delen verschenen: 1. „De keuze van de adelaar”, 2. „Herinnering aan een rebel”, 3. „Bosque redondo” en 4. „De Cirkel geschonden”. Volgens Wikipedia zijn delen van een vijfde deel al sinds het begin van de jaren ’90 klaar, maar dit deel is nog steeds niet verschenen.
[3]Frank Giroud (voluit: Frank Norbert Henri Giroud-Bit, * 3 mei 1956 , † 13 juli 2018) was een Frans schrijver van stripverhalen. Series waarvoor hij het scenario schreef, zijn Décalogue, Histoire du Far West en bande dessinée en Louis la Guigne.
[4]Uitgeverij Panda was van 1970 tot 2020 een Nederlandse uitgeverij van stripverhalen, van Hans Matla (voluit: Hendrik Johan Matla, * 1949). De uitgeverij bracht vanaf de jaren 1980 de volledige werken van Marten Toonder (* 2 mei 1912 , † 27 juli 2005) uit in luxe albums. In de jaren ’80 en ’90 werden ook de verhalen van Eric de Noorman van Hans G. Kresse (voluit: Hans Georg Kresse, * 3 december 1921 , † 12 maart 1992) heruitgegeven in een luxe boek-uitgave; de uitgeverij gaf van 1981 tot 1984 de stripserie Delgadito van Paul Teng uit. Op 4 juli 2020 – het 50-jarig bestaan – heeft Uitgeverij Panda haar activiteiten beëindigd. Veel van de reeksen zijn overgenomen door Uitgeverij Cliché.
[5]Hans G. Kresse (voluit: Hans Georg Kresse, * 3 december 1921 , † 12 maart 1992) was een Nederlands illustrator en striptekenaar, wiens beroemdste reeks Eric de Noorman was, maar ook zijn tiendelige Indianenreeks, een reeks stripboeken over de geschiedenis van de indianen in Noord-Amerika (1973-1982), verdient aandacht.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website