Indianen

anoniem 1

Anton Quintana 2 verzamelde voor Loeb 3 een unieke collectie Indianenverhalen, die zijn gebundeld onder de titel De schreeuw van de Dondervogel. De verhalen zijn gerangschikt naar thema’s Als „de Indiaan als romanfiguur”, „Indianen over zichzelf” en „ontmoetingen met Indianen”. De „klassieke” Indiaan komt aan bod in verhalen van Karl May, Zane Grey 4 en Jack London 5 (om er maar een paar te noemen).
Moderne schrijvers als Dee Brown 6 en John Prebble 7 geven een heel wat winder geromantiseerd beeld van het Indianenleven, waarin men werkelijk inzicht krijgt in de afdeling „Indianen over zichzelf”. Historische stukken, vaak aangrijpende verslagen van opperhoofden, avontuurlijke verhalen vol krijgsgehuil en flitsende pijlen, alles is te vinden in deze verzameling die door Quintana van een inleiding en toelichtingen is voorzien (Loeb, ƒ 29,50).


[1]In: Nieuwsblad van het Noorden, 2 juni 1982.
[2]Anton Quintana (pseudoniem van Antoon Adolf Kuyten, * 6 september 1937 , † 15 oktober 2017) was een Nederlandse schrijver, die o.a. vier thrillers met de ex-gangster Rufus in de hoofdrol schreef: „Het kille ontwaken”, „De verre vriend”, „De overlevende” en „De rattenjacht”. Verder zijn van zijn hand o.a. de jeugdboeken „De bavianenkoning” en „Het boek van Bod Pa”. Naast boeken en verhalen schreef hij ook scenario’s voor jeugdseries op de Nederlandse tv, zoals „Duel in de diepte” en „De kris pusaka”. Verder was hij actief als vertaler.
[3]Peter A. Loeb (* 23 december 1954) is een uitgever in Amsterdam.
[4]Zane Grey (voluit: Pearl Zane Grey, 31 januari 1872 , † 23 oktober 1939) was een Amerikaans tandarts en schrijver van westernromans. Zijn bekendste romans zijn „The Spirit of the Border”, „Riders of the Purple Sage”, „The Lone Star Ranger”, „The Rainbow Trail” en „The Maverick Queen”.
[5]Jack London (pseudoniem van John Griffith Chaney, * 12 januari 1876 , † 22 november 1916) was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen die zich voornamelijk afspelen in de Stille Zuidzee en in Alaska. Zijn bekendste romans en novellen zijn „The Son of the Wolf”, „The Call of the Wild”, „The Sea-Wolf” (in het Nederlands vertaald als „De Zeewolf”), „White Fang” (in het Nederlands vertaald als „Wittand”, ook bekend onder de titel „Pit-tah, de Grijze Wolf”), „Martin Eden”, „The Cruise of the Snark”, „John Barleycorn” (in het Nederlands vertaald als „Koning Alcohol”), „The Valley of the Moon”, „The Little Lady of the Big House” en „The Turtles of Tasman”.
[6]Dee Brown (voluit: Dorris Alexander Brown, * 29 februari 1908 , † 12 december 2002) was een Amerikaans bibliothecaris, historicus en schrijver. Zijn beroemdste boek, hier aangehaald, is „Bury My Heart at Wounded Knee” (in het Nederlands vertaald als „Begraaf mij hart bij de bocht van de rivier”) uit 1970, dat de kolonisatie van het Wilde Westen en de genocide op de indianen door de Amerikanen vertelt vanuit indiaans perspectief.
[7]John Prebble (voluit: John Edward Curtis Prebble, FRSL, OBE, (* 23 juni 1915 , † 30 januari 2001) was een Engelse journalist en roman- en scenarioschrijver, die vooral bekend werd met zijn boeken over de geschiedenis van Schotland, maar hij schreef ook boeken over indianen, zoals „My Great-Aunt, Appearing Day, and Other Stories” en „The Buffalo Soldiers”.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website