EEN NIEUW BOEK OVER KARL MAY

J. Heyink 1

“Men” weet over het algemeen weinig van Karl May en daarom gelooft “men” grif wat allerlei journalisten (die er ook weinig of niets van weten) in kranten en tijdschriften opdissen. De heer E. van Linden (pseudoniem) 2 heeft nu een verhelderend boek over bovengenoemde auteur uitgegeven onder de titel “Enige essentiële elementen in leven en werk van Karl May”.
Hierin geeft hij een goed overzicht van de moeilijke levensweg van deze schrijver, die nog altijd in miljoenenoplagen wordt gelezen. Veel gebeurtenissen uit zijn leven, die vroeger onbekend waren, worden met begrip voor de persoon van K.M. en de toestanden in het toenmalige Duitsland beschreven, zodat wij hem anders zullen beoordelen dan voor het lezen van het boek. Het bevat 185 bladzijden (folioformaat) met zeer veel foto’s.
De schrijver heeft de verkoopsprijs bepaald op de helft van de kostprijs, zodat U het boek kunt bestellen voor ƒ 8,50 plus verzendkosten bij Boekhandel The Trading Post, Ixialaan 28, Bennebroek, tel. 02502 – 6869.

Enkele andere boeken worden in de volgende Kiva besproken, o.a. “Onder een dak van dageraad” van Scot Momaday 3; “Winter in het bloed” van Welch 4 en “Het grote Folklore Borduurboek” door May Gostelow 5.


[1]In: De Kiva, augustus 1979.
[2]E. van Linden is een pseudoniem van een zekere Wouter T. Klaren.
[3]Scot Momaday (voluit: Navarre Scott Momaday (* 27 februari 1934) is een Kiowa roman- en short storiesauteur, essayist en dichter. Zijn roman „House Made of Dawn” (in het Nederlands „Onder een dak van Dageraad”) won in 1969 de Pulitzerprijs voor fictie, hetgeen ervoor zorgde dat indianenliteratuur breed werd geaccepteerd in de Verenigde Staten. Ook „The Way to Rainy Mountain” en „The Ancient Child” zijn bekende romans van Momaday, naast veel poëziebundels en theaterstukken.
[4]James Welch (voluit: James Phillip Welch Jr., * 18 november 1940 , † 4 augustus 2003) groeide op in de Blackfoot- en A’aninin-gemeenschappen van zijn ouders en was een indiaanse romanschrijver en dichter. Zijn debuutroman, „Winter in the Blood” (vertaald als „Winter in het bloed”), maakte hem, samen met Scot Momaday, in één klap tot een van de vroegste auteurs van de zogeheten Native American Renaissance. Zijn roman „Fools Crow” leverde hem diverse prijzen op en werd in 2013 verfilmd. Andere romans van zijn hand zijn „The Death of Jim Loney”, „The Indian Lawyer” en „The Heartsong of Charging Elk”; ook schreef hij het non-fictieboek „Killing Custer: The Battle of Little Bighorn and the Fate of the Plains Indians” en diverse poëziebundels. Voor zijn werk kreeg hij een oeuvreprijs van de Native Writers’ Circle of the Americas.
[5]Mary Gostelow (* 1959) is een Britse schrijfster over vooral borduurwerk in al zijn verschijningsvormen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website