Trips

Winnetou en Old Shatterhand vieren triomfen in Elspe


Klaas Brommer (red.) 1

Hoort u ook tot de grote groep fervente Karl May-aanhangers, die met gloeiende oren op het Duitse net naar Indianenfilms kijken? En die met stijgende bewondering toekijken hoe Old Shatterhand en Winnetou zich door het filmverhaal heen slaan? De Winnetou in die Duitse produkkties wordt meestal 2 gespeeld door de Franse acteur Pierre Brice 3. Welnu, diezelfde Pierre Brice kunt u in levende lijve aan het werk zien in Elspe in het zuidelijk Sauerland, waar hij triomfen viert in de Karl May Festspiele. De andere spelers zijn allemaal Elspenaren. Samen brengen zij ook deze zomer weer een show, die klinkt als een klok.


Parranoh (Meinolf Pape) stuurt Old Shatterhand (Jochen Bludau) uit het kamp van de Assiniboins weg.


EIspe is elk seizoen goed voor vele tienduizenden bezoekers – vorig jaar waren het er samen zo’n 400.000! – die zich een paar uur lang laten meeslepen door het spektakel, dat zich voor hun ogen ontrolt. Dit keer begint het met het ombrengen van Ribanna, de dochter van het Indianenopperhoofd der Assiniboins. Zij was getrouwd met Old Firehand. Winnetou, die ook op haar verliefd is, zweert dat hij haar dood zal wreken. Maar haar moordenaar, Tom Finnetey, blijft onvindbaar. Het spoor loopt dood. Pas achttien jaar later komt het weer tot een treffen tussen Winnetou en Finnetey, die intussen is gekozen tot (blank) opperhoofd (Parranoh) van de Assiniboins. Daarbij wordt Ribanna’s moordenaar ontmaskerd. Hij stort van de rotsen.

Trekpleister
Pierre Brice is weer de grote trekpleister in dit Indianenverhaal. De Elspenaren hebben alles gedaan om Brice voor hun Karl May-spelen te strikken. En dat het hun is gelukt, houdt een groot compliment in. Brice wilde n.l. eerst zien, wat de Elspenaren ervan terecht brachten.


Van eind november tot 16 december verhuist het hele Karl May-gezelschap met Pierre Brice naar Wenen, waar voorstellingen worden gegeven in de Stadthalle. Die van het afgelopen jaar zijn een groot succes geworden. Er kwamen meer dan 150.000 bezoekers kijken. Dit keer wordt op zo’n 200.000 toeschouwers gerekend.


Die kennisgeving beviel de Fransman zo goed, dat hij nu al voor het vierde achtereenvolgende jaar voor EIspe heeft getekend. We mogen gerust aannemen dat Brice als filmster hoge eisen heeft gesteld. Dat hij besloot in de zomermaanden het Karl May-team te komen versterken, is het beste bewijs dat zij in Elspe prima spel afleveren, dat voor dat van beroepsmensen niet onder doet.

Brice de trekpleister dus, maar ook Jochen Bludau 4 als Old Shatterhand, Meinolf Pape als Parranoh 5 en Peter Hüttemeister 6 als Lord Castlepool staan hun mannetje. Wat in Elspe’s openluchttheater wordt gedemonstreerd is een stukje vakmanschap van de bovenste plank.

Spannend
Het verhaal is eigenlijk ondergeschikt. Het gaat er de toeschouwers meer om hoe het wordt gebracht. Met andere woorden: er moeten wel alle ingrediënten inzitten, die zo’n Indianengeschiedenis spannend maken. En dat is Jochen Bludau-Old Shatterhand, die het scenario voor Winnetou 2 schreef, best toevertrouwd.
Overvallen op postkoets en trein, tweegevechten tussen Indianen en blanken, gevechten tussen Assiniboins en Apachen en tussen Indianen en bandieten, het is er allemaal.
Ook technisch zit de zaak uitstekend in elkaar. Elspe heeft een eigen „springmeester”, die verantwoordelijk is voor de ontploffingen en Old Shatterhand was in januari op bezoek in de Universal-filmstudio’s in Hollywood, waar hij met technici verschillende ideeën heeft uitgewerkt. Dat zijn bijvoorbeeld een hut, die brandend in elkaar stort en een brandende oliestroom, waarmee Parranoh 16 meter neerstort. Helemaal nieuw is de geluidsinstallatie, die ervoor zorgt dat het geluid van de plaats komt waar wordt gespeeld. Het weerklinkt uit 63 luidssprekers.Pierre Brice als Winnetou.

Overdekt
Het openluchttheater In Elspe is nu wat de 4000 zitplaatsen betreft helemaal overdekt, op dezelfde manier als het Olympisch stadion in München, n.l. door een reuzen zeil van menbraan, dat aan vier masten is opgehangen. Die masten staan buiten de toeschóuwersruimte, zodat niemand er last van heeft. Het „toneel” blijft aan het weer overgeleverd. Alle meespelenden moeten acht keer per week, ook bij storm en regen „op de planken”.
De voorstellingen – op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag – duren tot en met zondag 26 augustus. Wie meer bijzonderheden wil weten, kan zich in verbinding stellen met de Karl May-spelen in Elspe of met het Kreisverkehrsverband Südsauerland in Olpe/Biggesee.
EIspe is gemakkelijk te bereiken over de Sauerlandlinie, afslag Olpe.


[1]In: Edese Courant, 7 juli 1979.
[2]Toen dit artikel verscheen (1979), werd de rol van Winnetou in alle films gespeeld door Pierre Brice.
[3]Pierre Brice (artiestennaam van Pierre Louis Baron le Bris, * 6 februari 1929 , † 6 juni 2015) was een Frans acteur, die in maar liefst elf van de zeventien grote Karl-May-verfilmingen in de jaren ’60 de rol van Winnetou speelde: „Der Schatz im Silbersee” (1962), „Winnetou, 1. Teil” (1963), „Old Shatterhand” (1964), „Winnetou, 2. Teil” (1964), „Unter Geiern” (1964), „Der Ölprinz” (1965), „Winnetou, 3. Teil” (1965), „Old Surehand, 1. Teil” (1965), „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” (1966), „Winnetou und sein Freund Old Firehand” (1966) en „Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten” (1968). Voorts speelde hij nogmaals de rol van Winnetou in de tv-series „Mein Freund Winnetou” (1980) en „Winnetous Rückkehr (1998) en trad hij een aantal malen op als gastacteur (uiteraard eveneens in de rol van Winnetou) bij de Karl-May-Spiele van Elspe en Bad Segeberg.
[4]Jochen Bludau (* 2 juli 1941 , † 9 maart 2023) was een douanebeamte, later sociaal pedagoog en basisschoolleraar in Olpe. Vanaf 1971 tot 2019 was hij commercieel directeur van het Elspe Festival, waar hij tussen 1966 en 1979 en tussen 1981 en 1993 ook de rol van Old Shatterhand op zich nam.
[5]Meinolf Pape (* 12 maart 1948) was tot zijn pensionering een lasser in Elspe; bij de Karl-May-Spiele in Elspe speelde hij tussen 1964 en 2013 diverse rollen (o.a. die van Schi-So, Apanatschka, Tangua, Ovuts-avaht, Kara Nirwan, Peteh, Mokaschi, Senanda en Winnetou).
[6]Peter Hüttemeister (* 1943 , † 10. April 1999) was van 1966 tot 1998 acteur – aanvankelijk vooral als vertolker van komische rollen, vanaf begin jaren ’80 hoofdzakelijk van blanke bandietenleider – , chef pyrotechniek en technisch directeur van de Karl-May-Spiele in Elspe.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website