marx

anoniem 1


‘De objecten stammen in hoofdzaak uit de nalatenschap van Karl Marx (1842-1912), een veelgelezen schrijver van avonturenromans, wiens middelmatige maar boeiende werk in Duitsland een romantische belangstelling voor de Noordamerikaanse Indianenstammen wekte’.
Wie Karl Marx maar moeilijk kan rijmen met de Noordamerikaanse Indianen, heeft gelijk. Het was een grove fout, nota bene gemaakt door het Oostduitse persbureau ADN, dat een artikel op de telex had gezet over het museum over Noordamerikaanse Indianen in de Oostduitse stad Dresden. Een uur later kwamen ze er op het persbureau achter, en ijlings werd de fout gecorrigeerd met ‘Verbetering, naam moet zijn Karl May, herhaal Karl May’.


[1]In: Trouw, 16 januari 1976.
Ook al in 1976 kwam dit soort berichten van internationale persbureau’s; het enige wat de redacteur van dienst nog moest doen, was een andere kop verzinnen. De redacteur van Trouw heeft tenminste nog z’n best gedaan om het artikeltje ietwat te veranderen (al blijft het jammer dat ook hij het „Indianenmuseum” IN Dresden plaatst). Een week eerder stond het letterlijke, onveranderde persbericht in minimaal vier Nederlandse en één Antilliaanse krant:
Karl M.”, in: Nederlands Dagblad : gereformeerd gezinsblad, 10 januari 1976;
May en Marx”, in: Amigoe di Curaçao, 10 januari 1976;
May verward met Marx”, in: De Telegraaf, 10 januari 1976;
Oostduits persbureau noemt Karl Marx „middelmatig schrijver””, in: Leeuwarder Courant : hoofdblad voor Friesland, 9 januari 1976.
De redacteur van dienst van De Telegraaf heeft als eigen inbreng het laatste, vileine zinnetje toegevoegd: „Wat er met de redacteur, die deze „faux pas” beging, is gebeurd, vertelt het verhaaltje niet.”
De redacteuren van het Algemeen Dagblad („Oostduitse verwarring”), De Volkskrant („Marx”, 10 januari 1976) en Het Parool („Kleine verschrijving”, 10 januari 1976) hebben de tekst enigszins gewijzigd; overigens zonder iets nieuws toe te voegen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website