Kleine verschrijving

anoniem 1


BERLIJN, zaterdag (UPI). – Het Oostduitse persbureau ADM noemde donderdag in een geschreven tekst Karl Marx „een bescheiden maar opwindend avonturenschrijver.” Enkele uren later kwam een correctie: niet Karl Marx was bedoeld geweest, maar Karl May, de schepper van Winnetou 2.


[1]In: Het Parool, 10 januari 1976.
Ook al in 1976 kwam dit soort berichten van internationale persbureau’s, dus hetzelfde bericht met dezelfde foute mededeling dat het „Indianenmuseum” IN Dresden zou staan, heeft in diverse Nederlandse kranten gestaan, waarboven de verschillende redacteuren alleen maar verschillende koppen hoefden te verzinnen:
Karl M.”, in: Nederlands Dagblad : gereformeerd gezinsblad, 10 januari 1976;
May en Marx”, in: Amigoe di Curaçao, 10 januari 1976;
May verward met Marx”, in: De Telegraaf, 10 januari 1976;
Oostduits persbureau noemt Karl Marx „middelmatig schrijver””, in: Leeuwarder Courant : hoofdblad voor Friesland, 9 januari 1976.
De redacteur van dienst van De Telegraaf heeft als eigen inbreng het laatste, vileine zinnetje toegevoegd: „Wat er met de redacteur, die deze „faux pas” beging, is gebeurd, vertelt het verhaaltje niet.”
De redacteuren van het Algemeen Dagblad („Oostduitse verwarring”), De Volkskrant („Marx”, 10 januari 1976) en Het Parool („Kleine verschrijving”, 10 januari 1976) hebben de tekst enigszins gewijzigd; overigens zonder iets nieuws toe te voegen.
Trouw bracht het bericht pas op 16 januari 1976 onder de titel „marx”; ook die tekst wijkt enigszins af van de hierboven genoemde, maar dat mag ook wel, want de Trouw-redacteur had maar liefst zes of zeven dagen langer om aan de standaardtekst te sleutelen.
[2]Drie dagen later werd dit artikel becommentarieerd in een ingezonden brief van W.T. Klaren uit Amsterdam (Het Parool, 13 januari 1976):
Toch Marx?
DE Freudiaanse verschrijving van het Oostduitse persbureau ADN, dat Karl Marx in plaats van Karl May „een bescheiden maar opwindend avonturenschrijver” noemde, is toch wel interessant. In de eerste plaats omdat deze woorden eerherstel lijken in te luiden voor May in Oost-Duitsland, waar zijn boeken op de index staan vanwege hun zogenaamde „christelijke” instelling. In de tweede plaats vanwege de vraag: welke van beide auteurs was nu in werkelijkheid een bescheiden maar opwindende avonturenschrijver? Misschien was het Marx wél.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website