May verward met Marx

anoniem 1


Het Oostduitse persbureau ADN heeft donderdag in een artikel Karl Marx ten tonele gevoerd als „middelmatig schrijver van wel boeiende avonturenromans”.
In een artikel over het museum van Noordamerikaanse Indianen te Dresden schreef ADN: „De objecten stammen in hoofdzaak uit de nalatenschap van Karl Marx (1842-1912), een veelgelezen schrijver van avonturenromans, wiens middelmatige maar boeiende werk in Duitsland een romantische belangstelling voor de Noordamerikaanse Indianenstammen wekte”.
Een uur en diverse berichten later, corrigeerde ADN de vergissing haastig met: „Verbetering, naam moet zijn May, herhaal Karl May”.
Wat er met de redacteur, die deze „faux pas” beging, is gebeurd, vertelt het verhaaltje niet.


[1]In: De Telegraaf, 10 januari 1976.
Ook al in 1976 kwam dit soort berichten van internationale persbureau’s, dus hetzelfde bericht met dezelfde foute mededeling dat het „Indianenmuseum” IN Dresden zou staan, heeft in diverse Nederlandse kranten gestaan, waarboven de verschillende redacteuren alleen maar verschillende koppen hoefden te verzinnen:
Karl M.”, in: Nederlands Dagblad : gereformeerd gezinsblad, 10 januari 1976;
May en Marx”, in: Amigoe di Curaçao, 10 januari 1976;
Oostduits persbureau noemt Karl Marx „middelmatig schrijver””, in: Leeuwarder Courant : hoofdblad voor Friesland, 9 januari 1976.
De redacteur van dienst van De Telegraaf heeft als eigen inbreng het laatste, vileine zinnetje toegevoegd: „Wat er met de redacteur, die deze „faux pas” beging, is gebeurd, vertelt het verhaaltje niet.”
Trouw bracht het bericht pas op 16 januari 1976 onder de titel „marx”; die tekst wijkt enigszins af van de hierboven genoemde, maar dat mag ook wel, want de Trouw-redacteur had maar liefst zes of zeven dagen langer om aan de standaardtekst te sleutelen.
Ook de redacteuren van het Algemeen Dagblad („Oostduitse verwarring”), De Volkskrant („Marx”, 10 januari 1976) en Het Parool („Kleine verschrijving”, 10 januari 1976) hebben de tekst enigszins gewijzigd; overigens zonder iets nieuws toe te voegen.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website