Meesterwerk in Arnhems festival

door C. B. Doolaard 1


[…]

„Karl May” van Hans Jürgen Syberberg 2 is daarna weer heel andere koffie. Zijn „Ludwig” behoorde tot mijn favorieten. Zo ver brengt deze weerbarstige jonge Westduitse filmer het ditmaal lang niet. De Indianenboekenschrijver Karl May die Duitsland nooit verliet 3 was een bedrieger, maar zijn bedrog viel in het niet bij de mensen die hem tijdens zijn leven met processen achtervolgden omdat hij zogenaamd de jeugd bedierf. Die aanleiding is voor Syberberg die er een met opzet door elkaar gehaspelde biografie van maakt, overigens niet de hoofdzaak. Hij bekent er vooral zijn heimwee naar het verleden mee dat hij opzettelijk traag en plaatjesachtig voorschotelt waarmee hij op den duur toch weer zijn curieuze filmsfeer bereikt.


[1]In: Het Parool, 29 september 1975.
[2]Hans-Jürgen Syberberg (* 8 december 1935) is een Duits filmregisseur. Hij wordt beschouwd als een aanhanger van het Gesamtkunstwerk; zijn films zijn het resultaat van de vermenging van twee tegengestelde polen uit het Duitse culturele verleden: het rationalisme van de 18e eeuw en het mysticisme van de 19e eeuw. Bekende films van hem zijn „Romy. Anatomie eines Gesichts”, „Scarabea - Wieviel Erde braucht der Mensch”, „Sex-Business - made in Pasing”, „Ludwig - Requiem für einen jungfräulichen König”, „Theodor Hirneis oder: Wie man ehem. Hofkoch wird”, „Karl May”, „Winifried Wagner und die Geschichte des Hauses Wahnfried von 1914-1975”, „Hitler: A Film from Germany”, „Parsifal”, „Penthesilea”, „Die Marquise von O. ” en „Syberberg filmt Brecht”.
[3]In 1899/1900 heeft Karl May het Midden- en Verre Oosten bezocht, in 1908 (het noordoosten van) de Verenigde Staten! Toegegeven: dat was nadat hij de meeste van zijn boeken had geschreven, maar het is hoe dan ook niet juist om te zeggen dat hij die landen nooit heeft bezocht.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website