dichtbij & verder – winnetou in een nieuw jasje

door Loes Smit 1


Karl May – af en toe moet je ’t weer eens zeggen: zijn naam hoeft niet op z’n Engels of Amerikaans uitgesproken te worden, want hij was een Duitse schrijver – Karl May overleed in 1912, maar hij verschaft nog steeds ontelbaar veel lezers plezier en daarmee uitgeverijen een boterham. In ons land is dat uitgeverij Het Spectrum in Utrecht, die een halve eeuw na de dood van Karl May voor de dag kwam met Karl May-pockets ‘voor zoon en vader.’
De eerste reeks van vijfentwintig delen over Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi, werd in 1966 vervolgd met nog eens vijfentwintig andere boeken van Karl May. Het succes van deze pocket-editie was niet gering. Van verscheidene delen gingen driehonderdduizend exemplaren de deur uit en in de totale verkoop was het aantal ruim vijf miljoen. ‘Geïnspireerd door deze gestage vraag naar Karl May-boeken’ zo schrijft ons de uitgeverij, ‘heeft Het Spectrum nu het initiatief genomen deze boeken in gebonden editie te brengen. Dit is nogal een unicum in ons land, omdat het hier de eerste authentieke gebonden Karl May-editie betreft, geautoriseerd door het Karl May Verlag te Bamberg, onder supervisie van dr. F. C. de Rooy’.
2 Hoe dit zij, we blijven Karl May lezen, al dan niet onder supervisie van de heer De Rooy, en we blijven ons verlustigen in de grote duidelijkheid, waarmee Karl May edele helden en afgrijselijke schurken tegenover elkaar zet, in de woestheid van de landschappen die hij tot in détails beschrijft, zonder ze ooit in werkelijkheid aanschouwd te hebben.
In de nieuwe gebonden serie verscheen als eerste ‘Winnetou, het grote opperhoofd’, waarin Old Shatterhand na zijn gevangenneming door de Apachen, vriend en bloedsbroeder van Winnetou wordt. ledere liefhebber moet er op afvliegen, want het boek ziet er bijzonder aantrekkelijk uit: de band heeft net dat vleugje ‘old finish’ gekregen dat zowel ouderen als jongeren kan aanspreken. Heel mooi. En de prijs is ongelooflijk laag: ƒ 5.95 voor een boek van 320 bladzijden. Er zijn alweer twee volgende delen op komst: ‘Old Shatterland’ en ‘Winnetou en de goudzoekers.’[1]In: Trouw, 6 mei 1975.
[2]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Zwolle, later Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website