Indianen

Onno H. Kleyn 1

Doet deze naam u niet direct denken aan Winnetou, het beroemde opperhoofd der Apachen en het geesteskind van Karl May? Worden zijn werken nog heden niet verslonden door duizenden lezers over de hele wereld?
De werken van May-Cooper-Steuben-Aimard 2 en zovele anderen zijn van zoveel invloed geweest op de beeldvorming rond de Indianen.
Bij nadere kennismaking en diepere studie blijkt dat achter deze jeugdromans een boeiende waarheid verborgen is. Een nieuw deurtje gaat voor ons open en we zien de denk- en leefwijze van een volk dat echt wel eens goed bekeken mag worden.
Onder leiding van enkele mensen werd enkele jaren geleden voor het eerst „de Kiva” ontworpen en afgeleverd. De Kiva is het contactorgaan van de Indianen en Karl May-vrienden in Nederland en heeft nu een oplaag van tweehonderd en vijftig exemplaren, een aantal dat vermoedelijk zou stijgen als er meer mensen op de hoogte van het bestaan waren.
De groei van het aantal abonnees bewijst dat meer mensen interesse hebben in een dergelijke uitgave. Kivalezers bevinden zich in elke leeftijdsklasse en zij komen een keer per jaar te zamen op een landdag, in Indiaanse termen „pow-wow” geheten.
Op die landdag worden films gedraaid, dia’s vertoond en en korte lezingen gegeven. De Kiva zorgt ook voor vele boeken en andere publikaties over de Indianen en Karl May.
Wie meer gegevens wenst, kan zich wenden tot de heer J. Heijink 3, Ixialaan 8 te Bennebroek. De abonnementsprijs bedraagt ƒ 6,75 per jaar, proefnummers zijn ƒ 0,95 per stuk.


[1]In: Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad, 31 mei 1970.
In mijn kopie van de advertorial ontbreekt steeds een letter of zeven à acht aan het begin van elke regel; ik heb getracht deze zo goed mogelijk te gissen c.q. te reconstrueren om er een leesbaar verhaal van te maken.
[2]James Fenimore Cooper (* 15 september 1789 , † 14 september 1851) was een Amerikaans schrijver, die vooral bekendheid verwierf met zijn zeeverhalen en historische verhalen, de Leatherstocking Tales, met Natty Bumppo in de hoofdrol; een van de beroemdste boeken uit deze reeks, „The Last of the Mohicans” wordt door vriend en vijand beschouwd als zijn meesterwerk.
Fritz Steuben was het pseudoniem van Erhard Wittek (* 3 december 1898 , † 4 juni 1981) was een Duitse shcrijver van boeken voor de jeugd en voor volwassenen. Hij is vooral bekend geworden door zijn zevendelige Tecumseh-serie, over Tecumtha (ook wel Tikamthi geheten, d.i. „de zich bukkende bergleeuw”, door de blanken verbasterd tot Tecumseh, * ± 1768 , † 5 oktober 1813), opperhoofd van de Shawnee, die zich lange tijd succesvol wist te verzetten tegen de Amerikaanse expansie ten koste van de indianen, maar uiteindelijk toch het onderspit moest delven: „Der fliegende Pfeil. Eine Erzählung aus dem Leben Tecumsehs. Alten Quellen nacherzählt („De vliegende pijl. Een verhaal uit het leven van Tecumseh”), „Der rote Sturm. Eine Erzählung aus dem ersten Indianerkrieg um den Ohio” („De rode storm. Een verhaal uit den eersten oorlog met de indianen om den Ohio”), „Tecumseh und der Lederstrumpf. Eine Erzählung vom Kampf des roten Mannes um sein Recht”, later uitgegeven onder de titel „Tecumseh der Berglöwe” („Tecumseh de Bergleeuw. Een verhaal uit het leven van Tecumseh”), „Der strahlende Stern. Eine Erzählung vom Ruhme Tecumsehs” („De stralende ster. Een verhaal uit het leven van Tecumseh”), „Schneller Fuß und Pfeilmädchen. Eine Erzählung aus der Zeit als Tecumseh 12 Jahre alt war” („Snelvoet en Pijlkind. Een verhaal uit Tecumseh’s jeugdjaren”), „Der Sohn des Manitu. Eine Erzählung vom Kampfe Tecumsehs” („De zoon van Manitou. Een verhaal uit het leven van Tecumseh”) en „Tecumsehs Tot. Eine Erzählung vom Kampf eines roten Mannes für sein Volk” („De dood van Tecumseh”).
Gustave Aimard (pseudoniem van Olivier Aimard, * 13 september 1818 , † 20 juni 1883) was een Franse reiziger in Noord- Amerika, Spanje en Turkije en schrijver van avonturenromans. Beroemd zijn zijn „Les Trappeurs de l’Arkansas”, „Le Chercheur de pistes”, „La Fièvre d’Or”, „Les Chasseurs d’Abeilles”, „Le Cœur de pierre”, „L’Araucan”, „Les scalpeurs blancs”, „Par mer et par terre” en, samen met Jules Berlioz d’Auriac (* 9 juli 1820 , † 16 september 1913) geschreven, „Jim, l’Indien”.
[3]Jacobus Heyink (* 1906 , † juli 1997) was een boekhandelaar te Rotterdam en oprichter van De Kiva, een tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd was in indiaanse culturen.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website