Winnetou komt weer in Ruurlo

anoniem 1


AL ENIGE tijd geleden heeft de burgemeester van Ruurlo, jhr. mr. De Beaufort 2 met Old Shatterhand 3, Winnetou 4 en Grote Donder de vredespijp gerookt. Comanchen en Apachen hebben bij die gelegenheid de strijdbijl begraven bij de totempaal bij hotel Avenarius 5.

Het ziet er naar uit dat deze vredelievende gebaren vergeefs waren. De strijdbijl wordt weer opgegraven en op zaterdag 3 en zondag 4 augustus zal de Ruurlose grond in het Rijkenbargse Bos weer trillen onder het gedender van de paardenhoeven van strijdlustige Indianen.

Tachtig inwoners van Ruurlo, waaronder dertig ruiters, gaan een spel opvoeren naar het boek Old Shatterhand van Karl May, alles ten gerieve van de toeristen en de gasten in de plaatselijke hotels.
In Ruurlo verzekert men ons dat het een zeer realistisch gebeuren gaat worden. De belevenissen van de helden van May zullen de jeugd boeien en voor de vaders dierbare herinneringen oproepen.
Er zijn middagvoorstellingen op 4 en 18 augustus. ’s Avonds wordt de strijd gestreden op 3, 4, 10, 11, 17 en 18 augustus.
De VVV in Ruurlo doet meer voor haar gasten. In de omgeving zijn puzzeltochten uitgestippeld: twee voor automobilisten, vier voor wielrijders en een voor wandelaars. Op woensdagavonden kunnen onder deskundige leiding wandeltochten door de bossen gemaakt worden. Op 10 augustus treden de Achterhoekse Folkloredansers op.
Er worden middagen georganiseerd voor kinderen, en kinderen die in hotels of campings logeren kunnen een dag rondkijken op een van de vele boerderijen en kennis maken met het leven in en om de boerderij.


[1]In: De Tijd : dagblad voor Nederland, 1 augustus 1968.
[2]Jhr. mr. Jan Willem de Beaufort (* 13 juli 1913 , † 28 juni 2001) was burgemeester van Ruurlo van 1953 tot 1978.
[3]Gespeeld door Henk Klomp (* 9 februari 1928 , † 17 maart 2007), in het dagelijks leven bode bij de gemeente Ruurlo.
[4]Gespeeld dor Dinant Weenk (* 1939), in het dagelijks leven kantoorbediende bij een koelkastenfirma in Zutphen.
[5]Typische naam, zeker in combinatie met de begrippen „vredespijp” en „strijdbijl begraven”: een van Karl Mays grootste en onverzoenlijkste tegenstanders heette namelijk Ferdinand Avenarius (* 20 december 1856 , † 22 september 1923), een allang weer vergeten dichter en oprichter van het tijdschrift Der Kunstwart.Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.Google
www op deze website